Știrea zilei

Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în raionul Orhei: Voi sunteți mesagerii frumosului! | VIDEO

Ziua Naţională a Culturii este celebrată anual în Republica Moldova pe 15 ianuarie, zi în care s-a născut Mihai Eminescu, în semn de omagiu marelui poet. În acest sens și în Orhei au avut loc o serie de evenimente în cadrul cărora au fost premiaţi angajații din domeniul culturii. Această acţiune a avut ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative ale oamenilor de cultură din Orhei.

În raionul Orhei, consumul de cultură reprezintă una dintre prioritățile cetățenilor. Astfel, putem număra aici 60 de case de cultură și peste 60 de biblioteci publice raionale. Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, angajații acestor instituții și nu numai, au fost premiați de către autoritățile raionale, care au promis să-i susțină și în continuare.

În discursul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a felicitat oamenii de cultură, dar și pe cei care activează în domeniul culturii.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: „Rostul nostru este și să administrăm corect banii, dar toată energia noastră este să căutăm aceste talente pe care le avem și să producem cultura, să învățăm.”

TATIANA PLATON, vicepreședintele raionului Orhei: „Vreau să vă felicit pentru munca pe care o faceți, vreau să vă doresc într-adevăr multă sănătate în familiile dumnevoastră, căci aceasta este principalul. Eu știu că voi sunteți mesagerii noștri, sunteți mesagerii frumosului, sunteți mesagerii culturii noastre.”

Diplomele au fost decernate de către directorul general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural, Diana Dicusarî, în semn de recunoaștere profesională şi culturală a invitaților la eveniment.

DIANA DICUSARÎ, director general CNCPPC: „Țara noastră este bogată prin oamenii săi, prin cultura sa, dar dumnevoastră, dragii mei, sunteți mesagerii acestei culturi pe care o faceți prin dăruirea de sine în primul rând, o faceți frumos.”

Cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, ne-a spus într-un interviu șeful secției de Cultură a raionului Orhei, Elena Guler.

ELENA GULER, șeful secției de cultură, raionul Orhei: „Noi ne-am adunat în această zi ca să spunem – La mulți ani Culturii Naționale și să sărbătorim împreună cu raionul Orhei, pentru că raionul Orhei are o cultură frumoasă, are o cultură bogată, oameni frumoși care promovează această cultură.”

Deseori salariul acestor oameni nu acoperă nici cele mai elementare necesităţi cotidiene, cauză din care mulți sunt nevoiţi să-şi abandoneze meseriile şi să se reprofileze. Dar cei care rămân, continuă să se dedice cu trup și suflet.

GHEORGHE GORIUC, regizor Casa de Cultură sat. Cucuruzeni, Orhei: „Tuturor angajaților din domeniul culturii le doresc răbdare, talent și desigur tot sufletul pe care îl depun în cultură să fie răsplătit.”

DIANA BALABAN, director artistic, Casa de Cultură Isacova, Orhei: „Sunt nespus de bucuroasă că sunt un om al culturii și cred că prin cultură noi ne vom salva ca națiune și ca popor.”

Şi în alte ţări europene, Ziua Naţională a Culturii omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Inițiativa privind instituirea Zilei Naționale a Culturii la 15 ianuarie în Republica Moldova a fost  votată în Parlamentul de la Chișinău, în aprilie 2012.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, pasageri! Microbuzele din Chișinău nu vor circula în dimineața zilei de 24 februarie

Companiile de transport care operează rutele de microbuz din Chișinău anunță un protest. Șoferii de …