12 ianuarie 2020, duminică
Știrea zilei

Zi tristă în Statele Unite: 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 | VIDEO Update

Statele Unite ale Americii marchează astăzi 18 ani de la cea mai neagră zi din istoria lor. Pe 11 septembrie 2001, aproape 3000 de oameni au murit după ce patru avioane au fost deturnate de terorişti, iar două dintre ele au lovit în plin turnurile gemene World Trade Center din New York.

11 septembrie 2001 a devenit ziua în care New York-ul a rămas paralizat în faţa unei tragedii nemaiîntâlnite până la acel moment.

19 teroriști ai organizaţiei Al-Qaeda, conduse atunci de Osama bin Laden, au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.


Două dintre acestea au lovit turnurile gemene World Trade Center, iar la scurt timp, cele mai înalte clădiri din Statele Unite ale Americii la acel moment s-au prăbuşit. Un al treilea avion a fost prăbuşit de către terorişti în clădirea Pentagonului. A patra aeronavă s-a izbit de sol pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce pasagerii și membrii echipajului au înfruntat teroriştii.

În total, 2993 de oameni din 90 de ţări, majoritatea civili, au fost ucişi, printre care şi cinci cetăţeni români.

Momentul a dus la o adevărată cruciadă orchestrată de Statele Unite împotriva terorismului şi la numeroase acţiuni militare în întreaga lume.


Astăzi, ceremonii în memoria victimelor vor avea loc atât la New York, cât şi la Washington D.C şi la Pentagon.

Preşedintele Donald Trump va ţine un moment de reculegere la Casa Albă, după care va lua parte la tributul de la cimitirul naţional Arlington din Virginia, unde este aşteptat să ţină un discurs.

Comemorările au loc într-o perioadă în care preşedintele american a fost criticat pentru că a anulat o întâlnire cu liderii talibanilor în scopul negocierii păcii în Afganistan.


 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Congresul american: Trump nu are dreptul să declare război Iranului | VIDEO

Congresul american a adoptat o rezoluție prin care a limitat puterea de decizie a președintelui …