Știrea zilei
blob:https://play.md/44b710e1-7021-4ba0-94b5-a9eeafd46c7d

Zgârie-nori, incendiat în Santiago în mijlocul nopţii de protestatari | VIDEO

Starea de urgenţă a fost declarată în capitala Chiliană, Santiago, după o noapte de proteste violente. Locuitorii oraşului au ieşit în stradă din cauza creşterii preţului biletelor la metrou. Protestatarii, mulţi dintre ei elevi de liceu şi studenţi, au sărit peste turnicheţi şi au atacat mai multe staţii de metrou, incendiindu-le şi blocând traficul pentru mii de alţi locuitori ai oraşului.

Imaginile difuzate de televiziuni arată staţii distruse de flăcări, protestatari aruncând cu pietre înspre forţele de ordine şi atacând vehiculele acestora. Un autobuz a fost incendiat. Jandarmeria a acţionat folosind gaze lacrimogene şi bastoane împotriva protestatarilor.

Tulburările care afectează capitala sud-americană arată clivajul adânc care separă societatea chiliană, care deşi este una dintre cele mai bogate ţări din regiune, se confruntă cu o rată a sărăciei destul de mare. Protestele vin după o tensiune crescândă în rândul populaţiei care se plânge de costurile crescute şi crescânde ale vieţii, mai ales în Santiago, un oraş cu aproximativ şase milioane de locuitori.

Preşedintele chilian, Sebastian Piñera a declarat că motivul pentru care a fost decretată starea de urgenţă este „asigurarea ordinii şi siguranţei publicului şi proprietăţii private”. Măsura permite autorităţilor să restricţioneze libertatea de mişcare.

În ciuda protestelor, autorităţile spun că nu vor anula majorarea preţurilor biletelor care au crescut cu mai mult de echivalentul unui dolar american.

Protestele au continuat până după miezul nopţii, iar lucrurile au degenerat până în punctul în care clădirea unei companii de energie a fost incendiată în centrul oraşului Santiago.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Detalii despre avionul cu 107 persoane la bord prăbușit peste un cartier de case din Pakistan. Nu există niciun supraviețuitor | VIDEO Update

Conform unor declarații ale primarului din orașul Karachi, citate de Associated Press, nu există niciun supraviețuitor …