Știrea zilei

Zeci de mii de oameni au ieșit la protest ca să-l susțină pe Vitalie Balinschi: Am venit să-l susținem, pentru că vrem să trăim și să muncim la noi acasă | VIDEO

Peste 10 mii de persoane din toată țara s-au adunat la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații au examinat cererea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea candidatul Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, din cursa electorală pentru alegerile din Hîncești. Oamenii și-au arătat nemulțumirea față de autorități și au cerut o justiție corectă. Totodată, protestatarii au adoptat o declarație în care au criticat derapajele antidemocratice ale regimului Dodon și au cerut demisia membrilor CEC. Contactat de postul nostru de televiziune, Secretarul Comisiei Maxim Lebedinschi ne-a declarat că nu a urmărit protestul de astăzi și din acest motiv nu ne poate oferi o reacție.

Miile de cetățeni care s-au adunat în fața Curții de Apel Chișinău au scandat „Vrem justiție corectă!”, „Jos mâinile de pe Balinschi”, „Victorie!”, „Justiția e cu noi”, ”Jos Dodon” .

Protestatarii au cerut ca Vitalie Balinschi să fie lăsat în cursa electorală și au îndemnat magistrații să adopte o hotărâre corectă.

Noi am venit ca să-l susținem, pentru noi vrem să trăim la noi acasă, să lucrăm la noi acasă, să nu mergem peste hotare. Mie mi-e rușine de ce se întâmplă la noi în Moldova. Aceștia din Parlament sunt un mucegai și un putregai, ei de 30 de ani nu au făcut nimic pentru Moldova, absolut nimic.

Vrem ca să fie ca în Orhei, ca să avem 50% reducere la comunale, ca la grădinițe, școli copii să fie hrăniți gratis și din restaurant, ca să avem drumuri bune, iluminat stradal.

Dodon până acum ce a făcut pentru noi? Nimic nu a făcut, doar impozitele au crescut, prețul la lumină a crescut, la apă, totul a crescut.

Manifestanții au adoptat și o declarație în care au criticat derapajele antidemocratice ale regimului Dodon și au cerut demisia membrilor CEC. Oamenii au declarat că că singura preocupare a președintelui Igor Dodon este să-și asigure un nou mandat, iar în acest scop „a lansat o campanie de suprimare și hărțuire a oponenților politici, și de terorizare a propriilor cetățeni, așa cum s-a întâmplat în mai multe localități din Hîncești”.

„Partidul Socialiștilor de la guvernare, în frunte cu președintele Igor Dodon, a preluat controlul asupra tuturor instituțiilor statului, începând de la Parlament și Guvern și terminând cu structurile de forță și instituțiile din sistemul justiției.”, se arată în declarație.

Reprezentantul Partidului „ȘOR” la CEC, Vadim Banaru, a declarat că cererea instituției electorale este ilegală. Potrivit lui, Comisia a fost părtinitoare, iar unii membri ar fi în relații apropiate cu guvernarea socialistă.

VADIM BANARU, avocat: Noi credem într-o justiție corectă, noi credem că instanța va lua o hotărâre egală, bazată doar pe probe, fără un pic de părtinire și noi mizăm că justiția își va face cu demnitate lucrul și nu va permite ca politicul să intre în sfera justiției.

Și Vitalie Balinschi le-a mulțumit oamenilor pentru susținere.

VITALIE BALINSCHI, candidat din partea Partidului Politic ”ȘOR”, circumscripția 38, din Hîncești: Stimați prieteni, ceea ce se întâmplă astăzi cu mine, candidatul pe circumscripția 38, este o fărădelege, un abuz din partea guvernării dodoniste. Vedeți cum încearcă prin instituția subordonată, Comisia Electorală Centrală, să mă scoată din cursa electorală. 

Și primarul municipiului Orhei a venit cu un mesaj de susținere.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei. Vă voi spune de ce anume Partidul Șor, de ce anume pe Vitalie Balinschi vor să-l scoată din campania electorală, fiindcă ei au frică pentru că raion ul Hîncești se va alătura raionului Orhei – cu dezvoltarea, cu schimbarea de viață înspre bine, cu implementarea proiectelor Partidului „ȘOR”. 

Contactat de postul nostru de televiziune, purtătorul de cuvânt al președinției, Carmena Sterpu, ne-a declarat că nu comentează acțiunile partidelor. Săptămâna trecută, CEC a decis să solicite Curții de Apel Chișinău să-l elimine pe Vitalie Balinschi din cursa electorală, invocând pretinse încălcări ale legislației electorale. Partidul „ȘOR” a calificat decizia Comisiei ca fiind una ilegală, abuzivă și politică, fiind luată în interesul candidatului PSRM.

După ce autoritățile au anunțat că interzic desfășurarea manifestațiilor în masă, reprezentanții Partidului „ȘOR” s-au conformat restricțiilor și au suspendat protestul. Decizia formațiunii a fost dictată de grija față de sănătatea oamenilor în legătură cu situația privind coronavirusul, se arată într-un comunicat al partidului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …