Știrea zilei

„Vrem ca să fie ca în Orhei”: Peste 10 mii de persoane din toată țara au protestat împotriva excluderii lui Vitalie Balinschi din cursa electorală | VIDEO

Protest în capitală. Peste 10 mii de persoane din toată țara s-au adunat la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații examinează cererea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea candidatul Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, din cursa electorală pentru alegerile din Hîncești. Oamenii și-au arătat nemulțumirea față de autorități și au cerut o justiție corectă. Reprezentantul Partidului „ȘOR” la CEC, Vadim Banaru, a declarat cererea este ilegală, iar unii membri ai Comisiei ar fi în relații apropiate cu guvernarea socialistă. Contactat de postul nostru de televiziune, purtătorul de cuvânt al președinției, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu.

Miile de cetățeni care s-au adunat în fața Curții de Apel Chișinău au scandat „Vrem justiție corectă!”, „Jos mâinile de pe Balinschi”, „Victorie!”, „Justiția e cu noi”. Protestatarii au cerut ca Vitalie Balinschi să fie lăsat în cursa electorală și au îndemnat magistrații să adopte o hotărâre corectă.

„Noi am venit ca să-l susținem, vrem să trăim la noi acasă, să lucrăm la noi acasă, să nu mergem peste hotare. Mie mi-e rușine de ce se întâmplă la noi în Moldova. Aceștia din Parlament sunt un mucegai și un putregai, ei de 30 de ani nu au făcut nimic pentru Moldova, absolut nimic.”

„Vrem ca să fie ca în Orhei, ca să avem 50% reducere la comunale, ca la grădinițe, școli copii să fie hrăniți gratis și din restaurant, ca să avem drumuri bune, iluminat stradal.”

„De ce doamne, de ce doamne?

De ce oare, moldovenii ca popor ?

Chiar având un loc sub soare, părăsit-au țara lor,

S-au împrăștiat prin lume, părăsind căsuța lor,

Și nici nu au cui spune, că li-i greu și că li-i dor.”

„Noi îl susținem pe Vitalie Balinschi, fiindcă el este om bun pentru pensionari și nu numai noi, dar tot orașul Hîncești.”

„Dodon până acum ce a făcut pentru noi? Nimic nu a făcut, doar impozitele au crescut, prețul la lumină a crescut, la apă, totul a crescut.”

Reprezentantul Partidului „ȘOR” la CEC, Vadim Banaru, a declarat în fața mulțimii că cererea Comisiei Electorale Centrale este ilegală. Potrivit lui, instituția a fost părtinitoare, iar unii membri ai Comisiei ar fi în relații apropiate cu guvernarea socialistă.

VADIM BANARU, avocat: „Noi credem într-o justiție corectă, noi credem că instanța va lua o hotărâre egală, bazată doar pe probe, fără un pic de părtinire și noi mizăm că justiția își va face cu demnitate lucrul și nu va permite ca politicul să intre în sfera justiției.”

Candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de deputat în circumscripția 38 din Hîncești, Vitalie Balinschi, le-a mulțumit oamenilor pentru susținere.

VITALIE BALINSCHI, candidat din partea Partidului Politic ”ȘOR”, circumscripția 38, din Hîncești: „Stimați prieteni, ceea ce se întâmplă astăzi cu mine, candidatul pe circumscripția 38, este o fărădelege, un abuz din partea guvernării dodoniste. Vedeți cum încearcă prin instituția subordonată, Comisia Electorală Centrală, să mă scoată din cursa electorală. Dar noi vom rezista, noi vom fi puternici și vă asigur că vom învinge.”

Și primarul municipiului Orhei a venit cu un mesaj de susținere.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: „Vă voi spune de ce anume Partidul Șor, de ce anume pe Vitalie Balinschi vor să-l scoată din campania electorală, fiindcă ei au frică că raionul Hîncești se va alătura la raionul Orhei – cu dezvoltare, cu schimbare de viață înspre bine, cu implementarea proiectelor partidului Șor.”

Săptămâna trecută, CEC a decis să solicite Curții de Apel Chișinău să-l elimine pe Vitalie Balinschi din cursa electorală, invocând pretinse încălcări ale legislației electorale. Partidul „ȘOR” a calificat decizia Comisiei ca fiind una ilegală, abuzivă și politică, fiind luată în interesul candidatului PSRM.

După ce autoritățile au anunțat că interzic desfășurarea manifestațiilor în masă, reprezentanții Partidului „ȘOR” s-au conformat restricțiilor și au suspendat protestul. Decizia formațiunii a fost dictată de grija față de sănătatea oamenilor în legătură cu situația privind coronavirusul, se arată într-un comunicat al partidului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Case și beciuri inundate. Ploaia din această noapte a făcut ravagii în mai multe localități din țară

Ploaia din noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe regiuni din țară, precum localitățile …