Știrea zilei

Votat în lectură finală. Sistemul mixt a fost anulat | VIDEO Update

Parlamentul a votat, în lectură finală, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, pe liste de partid. Pentru aprobarea proiectului de lege au votat 59 de deputați. Totodată, aleșii poporului s-au pronunțat pentru modificarea Codului electoral, a Legii privind partidele politice, a Legii privind statutul deputatului în Parlament și Codului Contravențional.

În urma votului, au fost excluse din legislație interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Deși inițial proiectul de lege includea votarea peste hotare timp de două zile, acest lucru a fost exlus.

În schimb, cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar. De asemenea, se va reveni la Ziua Tăcerii de dinaintea alegerilor.

Totodată, pentru înregistrarea în cursa electorală candidații nu vor mai fi obligați să prezinte certificatelor de integritate. Documentul votat mai prevede înăsprirea pedepselor pentru coruperea alegătorilor, precum și modificări pentru a face mai transparentă finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare, constituind 5 la sută pentru un partid, 7 – pentru un bloc electoral, și 2 procente – pentru un candidat independent. Proiectul de lege a fost prezentat de către președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

”Acest proiect are ca scop principal anularea sistemului electoral mixt și revenirea l sistemul electoral proporțional pe liste de partid.”

În timpul dezbaterilor în Parlament, doar reprezentanții fracțiunii Partidului Politic ”ȘOR” au ținut să intervină cu unele comentarii. Iar pentru postul nostru de televiziune, vicepreședintele partidului, Marina Tauber a declarat că s-a comis o greșeală, când s-a aprobat sistemul electoral mixt, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Totodată, ea a ținut să menționeze că fracțiunea Partidului Politic ”ȘOR” va veni cu o inițiativă legislativă pentru a oferi mai multe împuterniciri deputaților aleși în circumscripțiile uninominale.

”Statutul deputatului, care a câștigat mandatul în circumscripția uninominală, nu îți dă nicio împuternicire în plus ori nicio posibilitate să creezi anumite condiții pentru oameni. În acest sens noi avem inițiativa noastră legislativă, ca aceste împuterniciri și responsabilități să fie mai vaste, pentru ca deputatul să poată răspunde în fața oamenilor. În acest sens noi avem inițiativa noastră legislativă, ca aceste împuterniciri și responsabilități să fie mai vaste, pentru ca deputatul să poată răspunde în fața cetățenilor și celor care l-au susținut. Există mai multe întrebări în circumscripții și cred că acest lucru va fi foarte benefic, când vom anunța și vom prezenta această inițiativă legislativă.”

Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot a fost adoptat, în 2017, de către deputaţii PDM şi PSRM. Acesta prevedea că 50 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar 51 – direct de popor, în circumscripţii uninominale. Pentru prima dată, sistemul mixt a fost aplicat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Sistemul proporţional de vot prevede alegerea celor 101 de parlamentari doar pe liste de partid.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fostul ministru al Educației, Victor Țvircun, este noul Ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar | VIDEO

Fostul ministru al Educației în Guvernul Tarlev, Victor Țvircun, este noul Ambasador al Republicii Moldova …