Știrea zilei

Analiștii comentează declarația lui Voronin despre PSRM: este partidul dizertorilor fără ideologie | VIDEO Update

„Angajamentul socialiştilor de a nu părăsi fracţiunea nu înseamnă nimic, mai ales că liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, a semnat un asemenea document în 2011 prin care promitea să nu trădeze comuniştii, dar nu a ţinut cont de asta.” Declaraţia aparține fostului președinte al țării, Vladimir Voronin, lansată în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova. Serviciul de presă al președinției a declarat că nu comentează acuzațiile, iar reprezentanții socialiștilor nu au răspuns la telefon pentru o reacție.

Voronin a prezentat lista foştilor deputaţi comunişti care au semnat atunci acel angajament politic că nu vor părăsi partidul, dând citire documentului:

”Mă oblig, să îmi folosesc mandatul şi dreptul de legiuitor exclusiv în interesele poporului RM şi în strictă conformitate cu deciziile colective ale Partidului Comuniştilor. Să nu uit că votul fracţiunii PCRM şi votul meu personal întotdeauna trebuie să reprezinte o poziţie unică. Să nu uit că încălcarea angajamentului în cauză reprezintă cea mai gravă crimă morală împotriva partidului, împotriva a mii de alegători care mi-au încredinţat dreptul de a acţiona în numele lor.”, a spus VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM.

Ulterior, mai mulți din cei care au semnat respectivul angajament, au părăsit fracțiunea comuniștilor. În acest context, Voronin, i-a pus pe toți cei vizați într-o oală, numindu-i „iuda”. Pe listă se regăsește, actualul președinte al PSRM – Zinaida Greceanîi, Irina Vlah – başcanul Găgăuziei și actualul șef al statului – Igor Dodon. În acest context, analiștii politici vin să justifice replica fostului șef de stat, Voronin, la adresa lui Dodon, care acum, declară răspicat că nu va accepta o guvernare formată din transfugi.

” Tu critici transfugii și te opui lor, în schimb, tu la râdul tău ai fost, la fel, unul dintre transfugi.” a spus ION TĂBÎRȚĂ, analist politic.

Potrivit veteranilor care au stat la baza formării Partidului Socialiștilor din Moldova, odată cu venirea lui Igor Dodon la cârma PSRM, partidul a pierdut din valorile ideologice.

” Astăzi, nicio persoană serioasă nu poate aprecia activitatea celor care se numesc socialiști – ca forță de stânga. Ei promovează doar unele valori superficiale. N-au program bine gândit doctrinar.” a menționat VALENTIN CRÎLOV, fost lider PSRM.

Mai mult, fostul lider socialist spune că Dodon, de fapt, doar promite, dar fără rezultate.

”Sunt unele promisiuni, unele lozinci pentru binele poporului.Despre ce vorbește acest panou? Despre faptul că centrul lumii politice este președintele țării noastre. Mare treabă! Oamenii simpli așteaptă altceva. Dar aceste așteptări sunt trădate în acest moment.” a spus VALENTIN CRÎLOV, fost lider PSRM.

Potrivit lui Voronin, în 2011, în cadrul unui briefing de presă, deputatul comunist de atunci Igor Dodon și-a anunțat plecarea din fracțiunea PCRM împreună cu Zinaida Greceanîi. Aceștia spuneau atunci că sunt gata să voteze pentru șeful statului, pentru a scoate țara din criză. Ulterior, liderul PCRM, Vladimir Voronin, dar şi ideologul acestei formaţiuni, Mark Tkaciuk l-au acuzat pe Igor Dodon, că ar fi luat 3 mil. de euro în schimbul votului pentru Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte. Igor Dodon însă, a respins acuzaţiile, calificîndu-le drept aberaţii.

Amintim că la data de 5 martie 2019, în cadrul unui briefing de presă, Socialiştii au dat citirii unei declaraţii pe care au semnat-o public toţi cei 35 de deputaţi noi aleşi pe listele PSRM, în care aceştia s-au angajat public că vor activa doar în cadrul PSRM, iar dacă vor părăsi fracţiunea, îşi vor depune mandatul de parlamentar.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Poliția română l-a căutat pe Ștefan Gațcan și l-a găsit. Unde este acum și ce a declarat oamenilor legii

Deputatul Ștefan Gațcan se află la Iași și neagă faptul că ar fi fost sechestrat …