Știrea zilei

Vom avea o recoltă bogată de mere

În anul curent, producătorii moldoveni vor obține o recoltă de mere de circa 670 mii de tone, cantitate practic similară cu cea de anul trecut, conform prognozelor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova „Moldova Fruct”, informează moldpres.

Solicitat de agenție, directorul Asociației, Iurie Fală, a declarat că din totalul merelor recoltate, 200 – 240 mii de tone vor fi exportate, 370 mii tone vor ajunge la procesare, iar alte 60 mii de tone vor fi destinate consumului intern. Potrivit lui Fală, cele mai multe mere moldovenești sunt exportate în Federația Rusă, Belarus și Kazahstan.

Iurie Fală a precizat că în acest an, din cauza condițiilor meteo, cantitatea merelor destinate procesării va crește.

„Avem producție de calitate, dar totuși mai multe mere vor fi destinate procesării, deoarece în unele regiuni livezile au fost afectate de grindină, polenizarea s-a produs în condiții mai friguroase decât de obicei, ceea ce a influențat formarea fructelor, iar ploile din primăvară și de la începutul verii au îngreunat implementarea măsurilor de protecție contra bolilor și dăunătorilor”, a menționat directorul Asociației „Moldova Fruct”.

Iurie Fală a mai adăugat că procesatorii propun un preț tot mai mic de achiziție a merelor, ceea ce-i nemulțumește pe producători, care susțin că ar putea suporta pierderi. În aceste condiții, producătorii și procesatorii de mere s-au întrunit recent într-o ședință la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului la care agricultorii au solicitat un preț de achiziție a merelor la procesare egal cu prețul oferit pe piețele regionale.

Potrivit prognozelor, în acest an, recolta de mere din Uniunea Europeană ar putea scădea cu circa 20 la sută. Totodată, se estimează că Polonia va recolta cu circa 44% mai puține mere.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Guvernul SUA sporește până la 2,2 milioane de dolari asistența acordată R. Moldova pentru combaterea COVID-19

Guvernul Statelor Unite ale Americii a alocat, prin intermediul USAID, încă un milion de dolari …