Știrea zilei

Vladimir Voronin: Moldova nu va primi creditul din Rusia. Relațiile dintre Dodon și Putin s-au schimbat | VIDEO

 „Primirea creditului din Rusia ar presupune implicarea ei în alegerile prezidențiale.” Declarația a fost făcută de fostul președinte al țării Vladimir Voronin, la un post privat de televiziune. Liderul PSRM are dubii că Rusia va mai acorda acest împrumut țării noastre și asta pentru că, spune el, relațiile dintre președintele Igor Dodon și Federația Rusă s-au răcit. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, ne-a spus că nu comentează declarațiile politicienilor.

Vladimir Voronin consideră că Moldova nu va mai primi banii promiși de Rusia, iar motivul nu este criza asociată scăderii prețului la petrol, dar relațiile care s-ar fi răcit între Igor Dodon și Vladimir Putin.

VLADIMIR VORONIN, fost președinte al Republicii Moldova: ” Ultima lui întrevedere cu Putin a avut loc la 7 septembrie. Au trecut 6 luni. De atunci niciun fel de întâlnire. Eu simt să ceva se întâmplă foarte serios în relaţiile dintre Igor Dodon şi Federaţia Rusă. Eu nu cred că ei, în genere, o să ajungă să mai discute despre acest credit, mai ales în an electoral.”

Potrivit lui, chiar dacă Moldova va primi împrumutul, acest fapt ar putea fi considerat o ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale din toamnă.

VLADIMIR VORONIN, fost președintel al Republicii Moldova: „Chiar dacă Rusia va lua decizia să acorde acest credit, înseamnă că se implică în alegerile prezidenţiale din ţara noastră. Ce înseamnă în an electoral să ajuţi un candidat cu finanţare? Clar lucru că el o să umble şi o să se bată în piept că a adus bani pentru investiţii în Moldova.”

Reamintim că, inițial, președintel Igor Dodon a anunțat despre faptul că Rusia ne va oferi un împrumut de jumătate de miliard de dolari pentru reparația drumurilor din țară. Ulterior, suma a scăzut la doar 200 de milioane. Unii analiști consideră însă că acest credit nu este decât un PR politic al președintelui, în an electoral.

Conform ultimelor informații, rata acestui împrumut va fi de 2% și va fi rambursat în 11 ani. Asta în condițiile în care, anterior, autoritățile spuneau că împrumutul rusesc ar avea aceleași condiții favorabile, ca și cele acordate de europeni. Pentru comparație, rata dobânzii la creditele oferite de FMI este în medie de unu la sută, iar în cazul României – 1,5%.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …