Știrea zilei

Vlad Filat: Eliberarea mea are la bază legea, și Slavă Domnului | VIDEO

Fostul lider PLDM, Vlad Filat, a afirmat că nici Maia Sandu, nici Igor Dodon, nici „multi alții” nu au stat la baza eliberarii sale. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. Întrebat de jurnaliști despre planurile de viitor, acesta spune că va munci și se va ține departe de politică. Mai mult, chiar dacă primește mesaje insistente, prin care este îndemnat să fugă din țară, Filat declară că nu va face acest lucru.

Emoționat și vădit îmbătrânit, fostul premier Vlad Filat neagă implicarea Maiei Sandu sau a lui Igor Dodon în eliberarea sa condiționată.

VLAD FILAT, ex-premierul Republicii Moldova: Eu deslușesc doar un singur raționament în tot ping pongul respectiv. Acuma este o luptă de poziționare, și anume, cine l-a eliberat pe Vlad Filat. Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon, și nici multi alții. Eliberarea mea are la baza legea, și Slavă Domnului. Nu recunosc nici acum vinovăția, dar m-am conformat deciziei instanței de judecată din RM.

În același timp, avocatul fostului premier, Viorel Berliba, neagă declarațiile ministrului de la Justiție, Fadei Nagacevschi, potrivit cărora Vlad Filat nu și-ar fi ispășit două treimi din pedeapsă. Berliba susține că acest termen expira, de fapt, la 6 noiembrie 2019.

VIOREL BERLIBA, avocatul lui Vlad Filat: Toate cele expuse au declanșat procedura legală, perfect legală, de demarare a eliberării condiționate înainte de termen a lui Vladimir Filat.

Și Vlad Filat a respins careva declarații ale ministrului de la Justiție, Fadei Nagacevschi. Și anume că la baza demersului șefului Penitenciarului nr.13 de a-l elibera înainte de termen pe Vlad Filat a stat un proces-verbal emis de o comisie a penitenciarului, componența căreia s-a schimbat de mai multe ori în ultima perioadă.

VLAD FILAT, ex-premierul Republicii Moldova: Din punctul meu de vedere, mai grav este că în această perioadă s-a schimbat de trei ori guvernul în RM, decât s-a schimbat comisia.

La acuzațiile șefului statului că Filat nu putea fi eliberat, pentru că nu a fost recuperat prejudiciul, fostul premier spune că în sentința sa de condamnare nu a fost stabilit vreun prejudiciu .

VLAD FILAT, ex-premierul Republicii Moldova: În sentința mea de condamnare este stabilită remunerare ilicită, care sunt lucruri absolut diferite. Eu nu am să plătesc. În rezultat, și aici vă rog să aveți în vedere, a fost aplicată confiscarea specială. Ceea ce înseamnă că mi s-a confiscat tot.

Fostul premier a mai declarat că a primit deja sfaturi insistente, pe care însă nu le va urma.

VLAD FILAT, ex-premierul Republicii Moldova: Știți care a fost cel mai insistent sfat din această dimineață în raport cu mine, al prietenilor desigur? Să plec cât mai urgent din țară.Întrebarea este de ce mi se transmite acest mesaj atât de insistent. Uite aici este o întrebare la care, încercați să găsiți voi singuri răspunsul.

Întrebat despre planurile de viitor și din ce bani se va întreține, fostul prim-ministru a declarat că va munci și se va ține departe de politică.

VLAD FILAT, ex-premierul Republicii Moldova: În anul 1996, atunci când am absolvit 10 clase, părinții, când m-au petrecut în viața mare, mi-au dat 5 ruble și mi-au dorit succes în viață. Și eu toată viața mea am muncit.

Întrebat despre numărul de avocați pe care îi deține și din ce bani îi plătește, Filat a evitat să răspundă, menționând că va veni ulterior cu informații.

Fostul premier Vlad Filat susține că decizia privind eliberarea sa condiționată din penitenciar poate fi atacată în instanța de judecată în termen de 15 zile de către administrația penitenciarului nr. 13.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-07-02