Știrea zilei

VIDEO // Undă verde pentru exporturile de puieți din Moldova

Undă verde pentru exporturile de puieți din Moldova. Rosselkhoznadzor a încheiat verificările calității materialului de plantare.

Astfel, a fost confirmată calitatea exemplarelor luate din cele mai mari pepiniere din satul Jora de Sus, raionul Orhei și din Strășeni. În rezultat, în zilele următoare, în Federația Rusă va fi exportată prima parte din zecile de mii  de copaci tineri.

Localitatea Jora de Sus, raionul Orhei. În perioada sovietică, în  pepiniera locală au fost crescuți jumătate din numărul de puieți din Moldova – 4,5 milioane.

De atunci, rata a scăzut de aproximativ 10 ori, preponderent din cauza dificultăților care au apărut pe piața externă.

Toți acești puieți vor fi exportați în Caucazul de Nord. Acolo se plantează pomi fructiferi pentru viitoarea producție  de prune. A distinge cererea rusă este destul de simplu. Astfel, pentru grădina caucaziană, ramurile anuale nu se taie, ca de obicei. Chiar și copacii anuali trebuie să aibă  coroana formată. Acestea sunt condițiile partenerilor. Grădinarii moldoveni au alte preferințe.

Specialiștii de la Rosselhoznadzor au transmis unele documente potrivit cărora au fost aprobate  probele tuturor puieților proveniți din Republica Moldova, care sunt spre export în Federația Rusă.

CSI- este principala și, în multe cazuri, unica piață externă pentru exportul puieților din Republica Moldova.  În Rusia, în fiecare an sunt exportate aproximativ 10% din răsadurile cultivate.  Mai mult cumpără doar Belarușii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …