1 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

VIDEO // Ucraina a rupt prietenia cu Rusia. Petro Poroșenco a înaintat astăzi proiectul de lege privind denunțarea tratatului de prietenie

Au rupt relațiile de prietenie! Este vorba despre Ucraina și Rusia. Inițiativa i-a aparținut președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, care a înaintat, astăzi, proiectul de lege privind denunțarea Tratatului de prietenie cu Rusia în Rada Supremă a Ucrainei.

Decizia a fost luată. 277 de deputați au votat pentru, iar 20 de parlamentari s-au opus. Așadar, Rada a aprobat  denunțarea Tratatului de prietenie cu Rusia, începând cu data de 1 aprilie 2019.

Acest tratat a fost semnat în 1997. El stipula că cele două țări sunt parteneri strategici și se asigurau reciproc de respect pentru integritate teritorială, soluționarea pașnică a litigiilor și dezvoltarea cooperării în diverse domenii, inclusiv cel militar. În 2014, însă,sunt parteneri strategici și se asigurau reciproc de respect pentru integritate teritorială, soluționarea pașnică a litigiilor și dezvoltarea cooperării în diverse domenii, inclusiv cel militar.

În 2014, însă, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, atât autoritățile ucrainene, cât și cele ruse au anunțat că ar putea cere denunțarea tratatului. Cu toate acestea, nu au făcut-o.

Federația Rusă a crezut că retragerea sa din tratat nu ar „contribui la rezolvarea problemelor relațiilor ruso-ucrainene”, iar autoritățile ucrainene au vrut să  folosească tratatul pentru a urmări Rusia în instanțele interaționale.

  • 2
  •  
  •  
  •  

Citește și

Autoritățile de la Chișinău iau măsuri pentru a preveni apariția coronavirusului | VIDEO

Republica Moldova se ține în continuare departe de virusul ucigaș, care face ravagii în China. …