Știrea zilei

VIDEO // Taxele locale vor fi majorate începând cu anul viitor

Mai multe taxe aplicate în municipiul Chișinău se majorează, începând cu anul viitor. În proiectul de decizie, aprobat de către Consiliul municipal Chișinău, se regăsesc și taxe noi.

Conform proiectului, se aprobă o cotă lunară în mărime de 300 de lei pentru fiecare unitate de transport, la prestarea serviciilor de transport auto de călători, în regim de taxi.

Taxa pentru magazine, centre comerciale, restaurante, cafenele și baruri se majorează cu 5000 de lei pentru fiecare aparat de casă, la care se comercializează tutun, iar pentru unitățile comerciale în care se vinde producție alcoolică – cu 30% față de taxa stabilită. De asemenea, pentru unitățile cu  program prelungit de lucru, după ora 23.00, taxa se majorează cu 30% față de cea stabilită.

Proiectul stabilește cotele taxei anuale suplimentare pentru unitățile de comerț amplasate în stradă, în afara piețelor autorizate. Astfel, pentru tarabe cu o suprafață de până la doi metri pătrați cota anuală a taxei este de 800 de lei. Pentru tonete s-a stabilit cota de 1600 de lei, dacă suprafața este de până la patru metri pătrați. Odată cu extinderea suprafeței, crește și mărimea cotei.

Taxa pentru casele de schimb valutar situate în centrul istoric al orașului este de 15 mii de lei anual, iar pentru  cele amplasate în afară – 10 mii de lei.

O noutate este taxa pentru secția de prepararea a hranei prin metoda catering, care este în mărime de 4500 de lei anual. Pentru cantinele și bufetele ce deservesc instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, curative, dar și populația la locul de muncă este stabilită o taxă anuală  de 750 de lei, iar pentru cele de tip deschis – 3000 de lei.

Taxe noi sunt și la prestarea serviciilor de închiriere. Astfel, pentru bunurile recreaționale și echipamente sportive – 3000 mii de lei, pentru autoturisme și alte mijloace de transport de sub 3,5 tone – 5000 de lei, iar pentru cele de peste 3,5 tone – 7000 de lei. Pentru unitățile de prestare a serviciilor de închiriere a vestimentației și a accesoriilor – 2500 de lei. Încă o taxă nouă este cea  pentru sălile cu aparate de joc pentru copii – 3000 de lei anual.

Taxa pentru publicitate exterioară crește de la 500 la 700 de lei pentru un metru pătrat, iar pentru dispozitivele LED, care difuzează mult mai multă publicitate, va fi de 1000 de lei.

 

  • 1
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tragedia de la Beirut: MAEIE dă asigurări că nu există moldoveni printre victime

Din informațiile acumulate la moment, nu există cetățeni moldoveni afectați de explozia de la Beirut, Liban, care …