26 februarie 2020, miercuri
Știrea zilei

VIDEO // Și în acest an un stol de lebede a ales să ierneze pe Nistru

Și în acest an un stol de lebede a ales să ierneze pe Nistru. În apropiere de orașul Soroca, această porțiune de râu a devenit o adevărată atracție turistică. Păsările s-au obişnuit cu oamenii care vin să le hrănească şi să le admire. Numărul lebedelor, rămase în acest an, a crescut surprinzător. Ce spun ecologiștii despre acest fenomen, urmăriți în continuare.

Sunt într-atât de frumoase încât nu te mai saturi privindu-le. Prin simpla lor existență și unduire pe apă, exprimă pură grație, eleganță și noblețe. Prezenţa lebedelor pe Nistru adaugă o atmosfera magică, în faţa căreia te opreşti în linişte şi visezi. Și totuși apare întrebarea – ce le-a făcut să rămână la noi? Răspunsul ni l-a oferit Valentina Rusu, șef Direcției de la Inspecția Ecologică Soroca:

Zilnic, zeci de oameni vin pe malul râului doar ca să vadă cele 20 de lebede care s-au refugiat aici. Şi nimeni nu vine cu mâna goală. Aceste minunate făpturi sunt atât de obișnuite cu oamenii, încât te poți apropia de ele fără ca acestea să se sperie și să fugă înapoi pe râu. Specialiștii spun însă că păsările ar trebui lăsate să-şi caute singure hrana. Sau să fim atenți cu ce le hrănim.
Ceea ce mai impresionează la lebede este fidelitatea! Perechile deseori rămân împreună toată viața, deși uneori mai și divorțează. În ritualul nupțial, partenerii își ating ciocurile și piepturile sau își încolăcesc gâturile unul după altul.

În cazul în care gerul se va înăspri, iar râul va îngheța, autoritățile spun că sunt pregătite să ia măsuri. Cu toate acestea, amenințarea principala a lebedelor este omul. Modificarea habitatului, vânătoarea ilegală sau poluarea apei cu substanțe chimice duc la declinul și amenințarea speciei. Plumbul pescarilor rămas în apă afectează lanțul trofic și duce la intoxicarea și îmbolnăvirea lebedelor. În acest sens, legea interzice vânatul păsărilor migratoare. Cei care nu se vor conforma, riscă amenzi de până la 2.000 de lei, iar fiecare pasăre ucisă îl va costa pe vânător o mie de lei. Să ne bucurăm, așadar ,de aceste minunate făpturi care bucură privirile, fără a le dăuna și să le facem să se simtă apreciate la justa valoare a frumuseții lor.

  • 1
  •  
  •  
  •  

Citește și

Am putea primi coronavirus prin colete? Cei care aduc și primesc pachete din Italia nu respectă nicio măsură de protecţie | VIDEO

Moldovenii nu se tem de coronavirusul din colete. În pofida faptului că mai multe orașe …