23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

VIDEO // Referendumul este VALID. Numărul deputaților ar putea să scadă

Moldovenii au spus ”DA”, iar Parlamentul ar putea rămâne cu 61 de deputați din 101 câți sunt în prezent. La referendumul republican consultativ au participat 39% din alegătorii înscrişi în liste. Astfel, rata de participare necesară pentru validarea plebiscitului a fost depăşită.

Potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului, ambele întrebări au fost susținute de alegători. La întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, peste 730 de mii de alegători au votat Pro, alți peste 260 de mii de alegători – Contra.

La întrebarea cu privire la revocarea din funcție a deputaților, peste 790 de mii de alegători au votat Pro, iar peste 200 de m ii de cetățeni cu drept de vot – Contra.

Rezultatele referendumului urmează să fie validate de Curtea Constituțională. După aceasta, Parlamentul va trebui să adopte un proiect de modificare a Constituției cu privire la micșorarea numărului de deputați și revocarea acestora din funcție.

Înainte de a fi supus votului, acest proiect trebuie să fie avizat de Curtea Constituțională. Dacă va primi aviz pozitiv, documentul urmează să fie dezbătut și votat cu 67 de voturi în Parlament. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de șeful statului.

Dacă toate aceste etape vor fi trecute, atunci schimbările susținute de cetățeni vor fi aplicate abia în Parlamentul de legislatura a XXII, care va fi ales în anul 2023.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație unui consilier municipal din partea Partidului „ȘOR”, o stradă a capitalei va fi reparată | VIDEO

Autoritățile municipale au început lucrările de reparație pe strada Haltei, din regiunea Gării Feroviare, în …