11 ianuarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

VIDEO // Primul colhoz a fost relansat în comuna Jora de Mijloc

Reforma agrară, începută în anii 90, a dus la degradarea satelor și la pierderea locurilor de muncă în masă. După mai bine de 25 de ani, primul colhoz a fost relansat în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei. Inițiativa privind renașterea colhozului vine din partea Partidului Politic ”ȘOR”, al cărui vicepreședinte este primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber. Decizia privind restabilirea cooperativei agricole de producție a fost coordonată și cu locuitorii  satelor comunei. 

Mulțumiți că primul Colhoz este relansat în localitatea în care trăiesc, localnicii, împreună cu un grup de dansatori, au întâmpinat oaspeții cu pâine și sare. Evenimentul de deschidere oficială a colhozului ”Comuna de Vis” a început cu ceremonia de sfințire. Fiecare colțișor al acestei gospodării  a fost stropit cu agheasmă.

După ce colhozul „Comuna de Vis” s-a sfințit, primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber,  împreună cu președintele Partidului „Șor” și președintele colhozului au tăiat panglica de inaugurare.


În discursul său, președintele Partidului „Șor” a menționat că pe viitor își propune ca Jora de Mijloc să devină o Comună de Vis, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin realizarea lucrurilor frumoase și utile pentru populație.

Potrivit lui Ilan Șor, Partidul Politic ”ȘOR” se va implica activ în susținerea acestui proiect. Dumnealui s-a arătat ferm convins că în scurt timp, cooperativa agricolă de producție își va demonstra eficacitatea și va aduce primele rezultate financiare pozitive.

Ilan Șor  speră că doar așa, satele moldovenești pot fi readuse la viață.


Primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber spune că este mândră că primul colhoz a fost  deschis anume în comuna în care zilnic depune eforturi pentru a crea lucruri frumoase.

La eveniment a fost prezent și  președintele cooperativei agricole Denis Țîpordei. Acesta susține că are planuri mari pentru viitor și  în cel mai apropiat timp se preconizează deschiderea unei  mini-linii de conserve din producția proprie și o mini-uzină de vin.

Odată cu crearea noului colhoz în Moldova, după zeci de ani, Partidul Politic ”ȘOR” oferă locuri de muncă în mediul rural, dar și atragerea mai multor investiții, mărind în acest sens bugetul localității.  Locuitorii satului sunt mulțumiți că primul colhoz a apărut anume în localitatea lor.


În Republica Moldova, colhozurile au fost desființate la începutul anilor 90, în urma privatizării terenurilor agricole. Relansarea colhozurilor este un pas important spre renașterea satelor moldovenești. Astfel, programul promovat de Partidul ”ȘOR” prevede facilități fiscale, eliminarea barierilor de import și concurența loială între producătorii agricoli.

  • 5
  •  
  •  
  •  

Citește și

Salariul medicilor și a personalului medical se va majora | VIDEO

Salariul medicilor și a personalului medical va crește cu 10 la sută. La finele anului …