Știrea zilei

VIDEO // Presa rusă: Dodon, câștigător ratat

Sprijinit de Moscova, Partidul Socialiștilor a arătat cel mai bun rezultat în ultimele alegeri parlamentare, doar că nu numai că nu s-a apropiat de ”a deveni putere”, dar s-a și distanțat de acest scop. În acest mod sunt comentate,  de presa rusă, rezultatele alegerilor pentru PSRM și pentru președintele Igor Dodon.

Analizând motivele, renumita publicație rusă, «Московский комсомолец» menționează în special lipsa unor acțiuni reale ale președintelui și probabilitatea unor înțelegeri secrete între Igor Dodon și liderul democrat, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit autorilor publicației „Moscova începe  să se întrebe: nu cumva impotența politică a lui Igor Dodon ar avea o explicație mai teribilă? Oare nu cumva existența, în Moldova, a unui „președinte pro-rus” este parte a unui joc dublu, viclean, cu Kremlinul, pe care îl duce, din umbră, stăpânul Republicii Vlad Plahotniuc?”.

Aceste suspiciuni, reflectate în publicație, bântuie demult în cercurile politice din Rusia. Victoria liderului socialist în alegerile prezidențiale a fost percepută la Moscova ca un „semn  pozitiv”, dar el a rămas pur și simplu un semn. Dodon folosește orice motiv pentru a-l vizita o dată  în plus pe Putin, dar în urma acestor întâlniri nu urmează acțiuni concrete pentru îmbunătățirea relațiilor dintre aceste două țări.

“Dodon, firește, nu se dezice de promisiunile sale electorale. El se străduiește foarte mult – dar de fiece dată, oricum ceva nu-i iese. Dodon nu este ascultat nici de echipa sa, nici de conducerea închinată lui. Președintele “luptă din răsputeri” – refuză să semneze acte antirusești, însă, el este suspendat temporar din funcție, ca mai târziu, când toate hârtiile necesare sunt semnate de alți oameni – să-și preia atribuțiile. Așa și la alegerile parlamentare din Moldova: lui Dodon, a câta oară, nu i-a reușit” – se menționează în publicația ”Московский комсомолец”.

Iar acest fapt, îi  duce din nou pe autorii materialului, la întrebarea:

”Oare conflictul dintre Plahotniuc și Dodon nu este un joc în fața publicului? Oare cei doi politicieni nu cumva sunt într-o înțelegere secretă? Nu îndeplinește, oare, Igor Dodon sarcinile unui ministru al lui Plahotniuc, pentru relațiile cu Rusia?”.

Despre faptul că “Igor Dodon a adus drept tribut un rating înalt pentru partidul său în favoarea unor înțelegeri mai mult sau mai puțin însemnate cu Vladimir Plahotniuc, vorbesc și autorii  publicației ruse, ”Komersant”, citându-l pe fostul coleg din partidul comuniștilor, ex-deputatul, Mark Tkachuk.”

Prin jertfă, se subînțelege decizia PSRM de a vota în favoarea introducerii în țară a sistemului mixt  de vot, care practic a permis democraților să-și păstreze influența.

La scăderea ratingului socialiștilor, a influențat cel mai probabil și întreaga suită de episoade scandaloase, în care s-au pomenit implicați reprezentanții acestui partid, inclusiv Igor Dodon, consideră analiștii moldoveni. Este vorba despre finanțarea din Rusia a fondului soției Președintelui, despre creditele nerambursate de la Banca de Economii, luate de familia Zinaidei Greceanîi și, de asemenea, despre învinuirile de șantaj și raket în privința afacerilor imobiliare din Chișinău a consilierilor municipali PSRM, acuzații respinse de către socialiști.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Candu despre decizia Înaltei Curți: CC, din nou, i-a dat peste nas lui Igor Nikolaevici, care se bătea cu pumnul în piept că nu va înainta un nou premier decât în condițiile sale | VIDEO

Președintele Igor Dodon poate fi suspendat și demis din funcție, dacă refuză să desemneze premierul …