Știrea zilei

VIDEO // Pe 4 martie, CEC va prezenta raportul final al alegerilor

Comisia Electorală Centrală se pregătește să prezinte luni un raport final privind alegerile parlamentare și referendumul consultativ din data de 24 februarie. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru. Ulterior, întregul pachet de documente va fi trimis spre examinare Curții Constituționale.

Într-o convorbire telefonică, vicepreședintele CEC a confirmat, pentru postul nostru TV, că Comisia Electorală Centrală a recepționat toate procesele verbale de totalizare a alegerilor de la consiliile electorale de circumscripție, iar acum experții sintetizează rezultatele finale.

Potrivit Codului electoral, după ce Comisia Electorală Centrală va transmite raportul totalizator, Curtea Constituțională are la dispoziție doar câteva zile pentru a exprima verdictul asupra rezultatelor alegerilor.

Partidul Socialiștilor a contestat rezultatele din 6 circumscripții. Este vorba de cele două, pentru cetățenii din stânga Nistrului, unde PSRM contestă îngrădirea dreptului de a participa la alegeri pentru câteva grupuri de cetățeni. De asemenea, formațiunea contestă rezultatele alegerilor în patru circumscripții în care candidații săi au fost învinși la o diferență mică de voturi.

Și reprezentanții Blocului electoral ”ACUM” au declarat că vor contesta la Curtea Constituțională rezultatele alegerilor din cele două circumscripții pentru cetățenii din stânga Nistrului, în contextul transportării în grup a alegătorilor și coruperea acestora.

Partidul Democrat a contestat rezultatele alegerilor din circumscripția uninominală Nr. 4 Râșcani, acolo unde candidatul său a fost învins la o diferență mică de voturi de reprezentantul PSRM.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care Curtea Constituţională stabileşte că în procesul electoral au fost comise încălcări care au influenţat rezultatele votării, alegerile în circumscripţiile respective vor fi declarate nule. În acest caz, în decurs de două săptămâni, în circumscripțiile respective ar trebui organizate alegeri repetate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Nu le-a mers la Curte, acum o fac în Parlament: Socialiștii vor ca șeful statului să rămână membru de partid

Interdicția de a fi membru de partid, care este impusă în prezent președintelui țării ar …