Știrea zilei

VIDEO // UPDATE // Numărarea paralelă a voturilor: Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare a monitorizării alegerilor

Și numărătoarea paralelă a voturilor, efectuată de Misiunea de Observare Promo-Lex a relevat aceeași ordine de repartizare a voturilor exprimate de către cetățeni pentru partidele care acced în Parlament. Experții asociației au prezentat astăzi rezultatele preliminare ale Misiunii de Observare în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Raportul prezentat astăzi a fost elaborat în baza a circa 86% de procese verbale, care au fost procesate către orele dimineții. Datele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pe circumscripția națională relevă o repartizare în ordinea acumulării procentuale a numărului de voturi similară cu cea prezentată de către Comisia Electorală .

Astfel, potrivit experților Promo-Lex:

  • pe locul întâi se situează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu 30,83% puncte procentuale,
  • pe locul doi – blocul electoral ACUM DA PAS cu 26,42 la sută,
  • pe locul trei – Partidul Democrat din Republica Moldova acumulând 24,26 procente din voturi,
  • iar pe locul patru, Partidul Politic ”ȘOR”, care, potrivit numărătorii paralele a voturilor experților Promo-Lex a acumulat 8,48 la sută din sufragii.

Colectarea datelor a avut loc electronic prin SMS, iar în următoarele zile asociația va prezenta datele finale ale numărării paralele a voturilor în secțiile de votare.

Totodată, experții s-au referit și la incidentele și încălcările, care au fost constatate în unele secții de votare, menționând că o mare parte dintre acestea țin de încălcarea secretului votului prin fotografierea buletinelor de vot, de transportarea alegătorilor către secții, dar și de deficiențe în listele electorale.

Misiunea de Observare Promo-Lex a avut observatori în 2094 de secții de votare, fără o acoperire sută la sută în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …