Știrea zilei

VIDEO // Noi dezvăluiri despre schemele lui Veaceslav Platon

Portalul Zeppelin scrie, într-o nouă investigație amplă, că Veaceslav Platon a extras fonduri din băncile devalizate din Republica Moldova pentru a continua operațiunile de spălare de bani, derulate cu largul concurs al serviciilor speciale rusești. Potrivit acelorași surse, în schemele demarate de Platon ar fi fost implicați Grigore Karamalac alias Bulgarul, căpetenie interlopă refugiată la Moscova și ”bancherul negru” Oleg Vlasov, alias ”Banderos”.

Potrivit Zeppelin, bancherul negru, Oleg Vlasov, proprietar al băncii rusești Baltika, a fost partener al lui Veaceslav Platon în ”Laundromatul Rusesc”. Autorii investigației spun că ”banca lui Vlasov a spălat din Rusia, prin Moldindconbank-ul lui Platon de la Chișinău, 2 miliarde de dolari. De asemenea, Vlasov a fost implicat în spălarea banilor Căilor Ferate Rusești și falimentarea băncii rusești Enisei, dar și a unui fond de pensii din Federația Rusă”.

Aceeași investigație scoate în evidență faptul că noul parteneriat Platon-Karamalak-Vlasov a fost constituit exact în momentul în care Banca de Economii de la Chișinău era devalizată, sute de milioane de dolari din sistemul bancar moldovenesc fiind în noiembrie 2014 scoase din țară și spălate prin banca din Letonia – Trasta KommerțBank.


”Fiindu-i deconspirat în presă Laundromatul, Veaceslav Platon decide să reinvestească o parte din banii furați în procurarea unor bănci de la Moscova. Prin băncile rusești procurate, Platon urma să continue să spele, cu aceiași parteneri ruși, dar printr-o altă schemă, banii din Federația Rusă în Occident”, scrie Zeppelin.

Printre băncile prin intermediul cărora Platon spăla sute de milioane de dolari figurează OLMA–Bank de la Moscova. Potrivit Zeppelin, preluarea băncii a fost operată prin intermediul lui Karamalak. ”Procurarea băncii rusești are loc cu banii scoși de Platon din banca letonă Trasta KommercBanka, exact cea prin care erau spălați banii din Laundromatul Rusesc, dar și banii furați din sistemul bancar moldovenesc”, notează autorii investigației.

În data de 6 iulie 2015, noua schemă a lui Platon este deconspirată, banca rusească a lui Platon falimentează, iar după reținerea lui Platon la Kiev, de către SBU, la 18 noiembrie 2016 Banca Centrală a Federației Ruse a retras licența OLMA-Bank.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de ceață pentru toată Republica Moldova. Astfel, …