Știrea zilei

VIDEO // Moldova, țara celor mai scumpe legume: Cartofii, ceapa sau morcovii costă de trei ori mai scump decât în alte state din Europa de Vest

Moldova a devenit, în ultimii ani, țara celor mai scumpe legume. Cartofii, ceapa sau morcovii au ajuns să coste de trei ori mai scump decât în alte state din Europa de Vest. Chiar dacă prețurile sunt avantajoase pentru producători, creșterea legumelor în țara noastră a scăzut în ultimii ani.

Proprietarul unei companii se ocupă atât de cultivarea  legumelor în  Moldova,  cât și de importarea lor de peste hotarele țării. Circa două treimi din producția sa este importată.

Fermierul explică că pentru a-și vinde marfa în supermarketurile din țară, cartofii trebuie spălați și sortați, ca să fie procurați în cantități mari. În Moldova însă, 85% din terenuri sunt ale fermelor mici, până la 10 hectare, iar agricultorii nu dispun de  echipamentele  necesare  pentru  curățire  și sortare, neavând posibilitatea de a oferi lotul dorit rețelelor comerciale. Astfel, ei au de pierdut.

Încă o problemă a acestei companii este și producția scăzută din acest an. Proprietarul a arat terenul de cartofi repetat, însă cerealele au dat mai multă roadă decât leguminoasele, care, de obicei, se consideră mai profitabile.

Cerințe mult mai stricte privind ambalarea produsului în conformitate cu standardele europene, au  fost impuse de ANSA la începutul acestui an. Grigorie Gaberi, ex-directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că  una  dintre  problemele majore  este și  accesul  la apă, sau lipsa totală a sistemelor de irigare în cazul fermelor mici, sau chiar spațiul insuficient.

În acest an, terenurile cu plantații de leguminoase s-au redus cu circa 6,5 %   și se înregistrează o continuă descreștere. Asociația producătorilor de cartofi a estimat că principalii producători,  fermele mici, au avut o producție pe hectar de 10-12 tone, cu o rentabilitate de 18 tone.

Potrivit analiștilor EastFruit, Moldova a devenit principalul importator de legume ucrainene – în primele trei trimestre ale acestui an, volumul achizițiilor a crescut de aproape 10 ori. Importul de cartofi – de 18 ori.

Importul de  ceapă  –  de o  sută de ori mai mare. Tomate de  20  de  ori, varza proaspătă de 82 de ori. Chiar dacă cantitatea produselor moldovenești va fi mai mare, acestea  nu  vor putea fi vândute, deoarece nu există spațiu pentru depozitare. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii și frigiderele pot asigura depozitarea a doar 75 % din totalul de produse moldovenești.

Pentru soluționarea urgentă a problemei,  Ministerul Agriculturii dezvoltă un program  de  susținere a producției vegetale.  De asemenea, mulți producători spun  că trebuie să se  unească unul cu altul. Întreprinderile mici nu mai au capacitatea de a rezista nici chiar pe piața internă.

  • 2
  •  
  •  
  •  

Citește și

Noua guvernare ar putea ridica tarifele la gaz și la transportul public | VIDEO

Tarifele la gazele naturale, dar și la călătoriile în transportul public ar putea creşte treptat. …