Știrea zilei

VIDEO // Mâine, 24 februarie 2019, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la vot

Mâine, 24 februarie 2019, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la vot pentru a alege un nou legislativ, dar și pentru a se expune pe marginea referendumului republican consultativ referitor la micșorarea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61 și referitor la caracterul mandatului acestora.

Astfel, alegătorii vor primi 4 buletine de vot. Scrutinul din acest an se deosebește de precedentele.

Astfel, pentru prima dată în istoria țării noastre alegerile parlamentare se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, în care concomitent sunt aleși 50 de deputați în cadrul unei singure circumscripții naționale și 51 de deputați în circumscripții uninominale.

În acest context, vă informăm că în circumscripția națională s-au înregistrat 14 partide și un bloc electoral, iar în circumscripțiile uninominale 325 de candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56  candidați independenți.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice vor trebui să atingă pragul electoral de 6 la sută,  iar blocurile electorale – 8 procente.

De asemenea, noutatea scrutinului electoral din 24 februarie 2019  nu constă doar în modificarea sistemului de vot. În premieră, agitația electorală nu mai este interzisă cu o zi înainte și în ziua  alegerilor.

În țară, alegătorii vor vota la secţia de votare din circumscripţia uninominală pe teritoriul căreia îşi au domiciliul valabil, înscris în actul de identitate.

La alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale participă doar alegătorii care au domiciliul în circumscripția uninominală respectivă.

Alegătorii cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, vor vota la secţiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicție constituțională a autorităților publice centrale.

Totodată, cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în afara țării, conform regulamentului Comisiei Electorale Centrale, în  baza paşaportului valabil al cetăţeanului Republicii Moldova sau a livretului de marinar.

Secțiile de votare vor fi deschise de la orele 07 dimineața și până la 21.00, iar alegătorii au dreptul să voteze DOAR la o singură secție de votare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …