Știrea zilei

VIDEO // Luptă mare pentru fotoliul de deputat. Avem tocmai patru buletine de vot

Așadar, luptă mare pentru fotoliul de deputat. În cursă au fost înregistrate 14 partide și un bloc electoral, care vor să ajungă în Parlament pe circumscripția națională. Alți 325 de candidați din partea formațiunilor politice și 56 de independenți, vor lupta pentru un loc în Legislativ pe circumscripțiile uninominale. Înainte să porniți spre secția de vot, asigurați-vă că aveți actul necesar. În plus, pentru ca alegerea sa fie validată, aplicați ștampila în dreptul unui singur nume.  În caz contrat, votul va fi declarat nul. Dacă comiteți o greșeală, puteți să cereți un alt buletin de vot, dar numai o singură dată.

Pentru cele 50 de mandate de deputați, ce vor fi câștigate în circumscripția națională, au fost înregistrați 15 concurenți. Primul în buletinul de vot figurează Partidul Democrat, al doilea – Blocul „ACUM”, urmat de Partidul Comuniștilor și cel al Socialiștilor. Pe locul cinci în buletin este Partidul Politic Șor, pe șase Partidul Mișcarea Populară Antimafie, urmat de Partidul Nostru, Partidul Național Liberal și Partidul Voința Poporului. Cu numărul zece în buletin figurează Partidul Regiunilor, pe locul 11 – Partidul Democrația Acasă, pe 12 Partidul Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда”, urmat de Partidul „Patria”, Partidul Verde Ecologist iar ultimul în buletin este Partidul Liberal.

Buletinele de vot pentru circumscripția națională sunt de culoare gri afumat și au o lungime de 39 de  centimetri. Pe ele se  regăsește sigla partidului sau a blocului electoral și denumirea completă a lor.

Totodată, pentru cele 51 de mandate obținute în circumscripțiile uninominale luptă 324 de candidați din partea formațiunilor politice și 56 de candidați independenți. Buletinele de vot pentru circumscripțiile uninominale sunt de culoare mov și au lungimi diferite, în funcție de numărul de concurenți.

Cel mai scurt este în orașul Râșcani, acolo alegătorii vor alege unul din cei 4 candidați, iar cele mai lungi vor fi în două circumscripții destinate diasporei, cu câte 13 candidați. Pentru a accede în Parlament, partidele politice vor trebui să atingă pragul electoral de 6 la sută, iar blocurile electorale – 8 procente.

În cazul referendumului, buletinul cu întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” are culoarea galben pal, iar cel pe care este imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată demite deputații din funcție, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” are culoarea bej. Pentru „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” are culoarea galben pal, iar cel pe care este imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată demite deputații din funcție, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” are culoarea bej.

Pentru  alegerile parlamentare și plebiscit au fost tipărite 12 milioane de buletine de vot.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …