Știrea zilei

VIDEO // Dezbateri electorale: Partidul Politic „Voința Poporului” și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” boicotează alegerile pe circumscripțiile uninominale

Partidul Politic „Voința Poporului” și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” boicotează alegerile pe circumscripțiile uninominale, iar Partidul Politic „Democrația Acasă”, chiar dacă participă la aceste alegeri în regiuni, condamnă schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor electorale de către reprezentanții formațiunilor înregistrați de Comisia Electorală Centrală pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Candidatul din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, Andrei Donică a declarat că actualul sistem de vot este neechitabil și nu are candidați în circumscripții, deoarece consideră că toate fraudele electorale pe care le-a văzut Moldova până acum vor fi neînsemnate în comparație cu ceea ce se va întâmpla după anunțarea câștigătorilor în circumscripțiile uninominale.

De asemenea, Donică nu a exclus faptul că deputații de pe circumscripțiile uninominale ar începe să se deplaseze de la un partid la altul.

Teodor Cârnaț, candidat din partea Partidului Politic „Voința Poporului”, susține că reprezentanții formațiunii sale politice împărtășesc scepticismul colegilor cu privire la alegerile în circumscripțiile uninominale. El a menționat că pentru ca alegerile să fie corecte, ele trebuie să se desfășoare în două runde.

Teodor Cârnaț este de părerea că procesul de votare trebuie schimbat astfel încât oamenii să voteze candidații pe listele deschise, adică pentru oricine dintre lista de candidați de la un partid politic.

Reprezentantul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Anatol Ursu, consideră că actualul sistem electoral este incorect și în pofida faptului că partidul său a nominalizat 4 candidați în circumscripții uninominale, doar unul a fost înregistrat.

Candidații cu opinii politice diferite au convenit că actualul sistem de vot ar trebui modificat. În același timp, toți cei trei insistă ca mecanismul de vot în circumscripțiile uninominale în țara noastră să fie schimbat în favoarea procedurii electorale în 2 ture.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …