Știrea zilei

VIDEO // De la nord la sud, de la vest la est, moldovenii s-au prezentat în număr mare la votare

Astăzi cetățenii RM au mers la urne pentru a-și alege deputații, dar și pentru a se expune pe marginea referendumului republican consultativ.

De la nord la sud, de la vest la est, moldovenii s-au prezentat în număr mare la votare. Unii
au fost mai conștiincioși și au venit în număr mare la secțiile electorale alții însă, au fost
mai pasivi. Cine sunt cei mai activi alegători, dar și care este vârsta alegătorilor, aflați din
reportaj.

Cei mai activi alegători din țară au fost cei din Găgăuzia, unde până la ora 17:00 au votat deja peste 51 de mii de locuitori, ceea ce constituie 40% dintre cetățenii cu drept de vot. Și cei din raionul Orhei sunt activi, aici au votat deja peste 45 de mii de locuitori, adică 45% dintre cetățenii incluși pe listă.

Totodată, cei mai pasivi sunt alegătorii de la Dubăsari, unde au votat circa 11200 de locuitori, sau 40% dintre cei înscriși în listele electorale. În Chișinău, au votat peste 267 de mii de alegători, cei mai activi la vot au fost locuitorii din sectorul Botanica, unde au votat mai mult de 57 de mii, adică 44% dintre alegători, iar cei mai pasivi din capitală au fost cei din sectorul Centru. Aici și-au dat votul 45%din alegătorii înscriși pe listă – peste 33 de mii de oameni.

În orașul Orhei cele mai active au fost femeile, – 25 de mii de femei s-au prezentat aici la urne și doar 21 500 de bărbați.

În regiunea transnistreană, au votat peste 30 de mii de alegători, adică 1,05% dintre cei înregistrați pe liste.

Din numărul total de alegători, cei mai activi au fost cei cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani și cei care au între 41 și 55 de ani. Alegătorii cu vârstele cuprinse între 26 și 40 de ani s-au prezentat la urne în proporție de 25%. Și tinerii de 18-25 de ani au fost pasivi. Circa 103 mii de alegătorii tineri au votat deja. Totodată, circa 101 mii de alegători au vârsta de peste 71 de ani. În acest an cele mai active la vot sunt femeile, iar bărbații au votat în proporție de circa 47%.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …