Știrea zilei

VIDEO // Cum arată Parlamentul ales de moldoveni

Moldovenii și-au ales parlamentarii. Patru concurenți electorali, aleși pe circumscripția națională, vor accede în următorul Legislativ, conform rezultatelor preliminare după procesarea tuturor proceselor-verbale de la secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit rezultatelor preliminare, lider la numărul de voturi acumulate pe circumscripția națională este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova care a obținut 31,36% din sufragii. PSRM este urmat de blocul „ACUM Platforma DA și PAS”, care a obținut 26,32% dintre voturi. Pe locul trei se clasează Partidul Democrat din Moldova cu 23,90% dintre voturile alegătorilor, în timp ce Partidul Șor obține 8,41% din voturi. Cei care nu depășit pragul electoral sunt Partidul Comunist al Republicii Moldova cu 3,77 %. Partidul Politic „Partidul Nostru”- 2,92% și 1,24 % la sută au acumulat cei de la Partidul Liberal. Celelalte formațiuni politice înregistrate în alegeri au acumulat mai puțin de 1% din sufragii. Mișcarea Populară Antimafie a acumulat 0.59%. Partidul Politic „Democrația Acasă” a însumat 0.31 % iar Partidul Regiunilor Moldova 0,26%. Pe locul 11 s-a clasat Partidul Național Liberal cu 0,24 %, iar cu o singură unitate mai puțin a înregistrat Partidul Verde Ecologist cu 0,23%. Mișcării Profesioniștilor “Speranța-Надежда” a acumulat 0,20 la sută iar Partidul politic „Voința Poporului” a înregistrat 0.19% și pe ultimul loc s-a clasat Partidul „Patria” cu doar 0.07%.

Astfel, în urma repartizării mandatelor din circumscripția națională și a mandatelor câștigate pe  circumscripțiile uninominale, am putea avea următoare configurație în Parlament: PD – 35 de mandate; PSRM – 30 de mandate; Blocul „ACUM” – 25 de mandate; PP „ȘOR” – 7 mandate și 4 mandate obținute de candidați independenți.

În urma alegerilor, nimeni din formațiunile politice nu a obținut o majoritate absolută, astfel conform analiștilor vom avea o guvernare de coaliție.

După procesarea tuturor buletinelor, rezultatele urmează să fie prezentate Curții Constituționale, care urmează să decidă validarea alegerilor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …