Știrea zilei

VIDEO // Comisia Europeană solicită Moldovei să ia măsuri urgente, pentru a beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize

Comisia Europeană solicită Republicii Moldova să ia măsuri urgente, pentru a beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize. În urma evaluării îndeplinirii criteriilor de referință privind liberalizarea vizelor, Comisia Europeană a transmis mai multor state din Europa, care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, să întreprindă măsuri și eforturi  pentru  a rezolva problema corupției, crimelor organizate și migrației ilegale.  

Cerințele Comisiei Europene sunt adresate mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din Estul Europei care nu sunt membre ale UE: Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia și Ucraina. Toate cele 8 țări au întreprins măsuri pentru a aborda   migrația ilegală, însă în opinia Comisiei sunt necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea și asigurarea rezultatelor durabile.

Totuși, Comisia Europeană atrage o atenție mai deosebită Republicii Moldova și Ucrainei, precizând că sunt necesare acțiuni imediate în ceea ce privește combaterea corupției în cele două țări vecine.

„Grupurile criminale organizate, din cele 8 țări, activează într-o gamă largă de activități criminale în UE, inclusiv traficul de bunuri ilicite, criminalitatea proprietății, spălarea banilor, traficul de ființe umane, droguri, contrabanda cu migranți și criminalitatea informatică. În timp ce Moldova a întreprins unele acțiuni împotriva spălării banilor, așa cum au fost identificate în primul raport în decembrie 2017, Moldova trebuie să ia imediat măsuri urgente în lupta împotriva corupției, se precizează într-un comunicat de presă plasat pe pagina oficială a Comisiei Europene. ”

În urma dezbaterilor raportului care evaluează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, discutată pe 13 noiembrie curent în Parlamentul European, s-a ajuns la concluzia că țara noastră se opune valorilor fundamentale legate de standardele democratice. Astfel, europarlamentarii ar urma să solicite în continuare oprirea asistenței financiare, până când nu va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Deputat PAS, despre „business-ul” din sectorul naval al R. Moldova: „Raiul” pentru contrabandiști. Este implicat și un om al lui Dodon

„Fără ieșire la mare, Moldova are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 …