23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

VIDEO // Ciurea: Alegerile repetate nu vor aduce nimic bun opoziției

Alegerile parlamentare au schimbat tabloul politic din Moldova. În ring au intrat noi jucători. Printre aceștia este formațiunea tânără – Partidul Politic „ȘOR”. Potrivit analiștilor, această forță va fi capabilă să facă o concurență reală partidelor care au monopolizat efectiv electoratul de stânga. Între timp, spun analiștii, urmează un proces îndelungat de negocieri, privind crearea unei coaliții de guvernare. Cine ar putea deveni aliați și ce riscuri comportă eventualele alegeri anticipate, aflați din reportaj.

După rezultatele scrutinului din 24 februarie, în Moldova au apărut 4 partide parlamentare, inclusiv o nouă forță, cum este Partidul Politic „ȘOR”. Potrivit analiștilor, cetățenii i-au acordat votul, datorită acțiunilor întreprinse de președintele acestei formațiuni, Ilan Șor, în Orhei. Având în vedere că nici una din formațiunile politice nu a obținut majoritatea – partidele parlamentare vor trebui să convină asupra creării unei coaliții. În acest sens, politologul declară ferm că, în ciuda disputelor dintre partide, totuși, este posibil ca aceștia să creeze o alianță.

Procesul de negociere nu va fi unul simplu și rapid, este nevoie de cel puțin 2 luni, consideră Corneliu Ciurea. Cu toate acestea, părțile trebuie să ajungă la un consens, deoarece un scrutin repetat nu va fi benefic pentru nimeni.

Potrivit legislației, după ce comisiile electorale teritoriale depun toate procesele verbale, CEC are la dispoziţie cinci zile pentru aprobarea lor. Până la 3 martie, dosarele urmează să fie expediate Curţii Constituţionale iar aceasta, timp de cinci zile, urmează să valideze sau nu scrutinul. Acest lucru se va întîmpla însă, nu mai devreme de examinarea contestațiilor în instanţele de judecată. Cel mai probabil, Legislativul în format nou se va convoca în prima ședință la sfârșitul lunii martie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație unui consilier municipal din partea Partidului „ȘOR”, o stradă a capitalei va fi reparată | VIDEO

Autoritățile municipale au început lucrările de reparație pe strada Haltei, din regiunea Gării Feroviare, în …