Știrea zilei

VIDEO // Cetățenii țării noastre au votat nu numai pe teritoriul Moldovei, ci și în întreaga lume

Cetățenii țării noastre au votat nu numai pe teritoriul Moldovei, ci și în întreaga lume. Anterior, CEC a publicat trei hărți cu 51 de circumscripții electorale. 48 dintre acestea sunt situate în țară și 3 în străinătate. 

Harta lumii a fost împărțită în 51 de circumscripții. În ultima circumscripție intră SUA și Canada, unde sunt 13 secții de votare.

Cea de-a 50-a zonă cuprinde toate țările UE și alte state situate în partea europeană a Eurasiei. Printre acestea se numără: Polonia, Portugalia, Italia, Suedia și alte țări din Europa de Vest – un total de 43 de țări și 83 de secții de votare.

Cea de-a 49-a circumscripție este cea mai mare, ea cuprinde 48 de țări străine, situate în Europa de Est, partea asiatică din Eurasia, Orientul Mijlociu și țările situate în zona Oceanul Indian. Printre acestea se numără statele CSI, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Singapore și altele.

Moldova în sine este împărțită în 49 de circumscripții. Acestea includ un singur raion, dar și mai multe concomitent. De exemplu, raionul Ocnița face parte din două circumscripții simultan – Briceni și Dondușeni. Raionul Orhei a devenit parte integrantă a trei circumscripții deodată – nr. 18.19 și 20.

Autonomia Găgăuză este împărțită în două circumscripții electorale – 45 și 46, la fel ca regiunea transnistreană, care cuprinde circumscripțiile electorale nr. 47 și 48.

Pentru capitală și suburbiile sale a fost creată o hartă separată. În total, municipalitatea a fost împărțită în 11 circumscripții. Sectoarele Chișinăului sunt incluse în mai multe din ele. De exemplu, Botanica face parte din circumscripțiile 23, 32, 31, 24 și 25. În total, la Chișinău, CEC a deschis 308 secții de votare.

Numărul total de circumscripții în țara este de 1971.

Amintim că alegerile parlamentare se efectuează în baza unui sistem mixt de vot, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie. Potrivit CEC, costul aproximativ al alegerilor este de 110 milioane de lei.

Tot azi, s-a petrecut un referendum consultativ, propus de Partidul Democrat din Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, costul aproximativ al referendumului este de 10 milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …