Știrea zilei

VIDEO // CEC: Îndemnăm concurenții să-ți găsească alte teme pentru campania electorală

CEC îndeamnă concurenții electorali „să-și găsească alte teme pentru campania electorală, decât să îndemne Comisia să încalce legea și să nu manipuleze cu informații precum că autoritatea electorală ar îngrădi dreptul la vot al cetățenilor aflați peste hotare prin interzicerea participării acestora la alegeri cu acte de identitate expirate.

Potrivit CEC, Curtea Constituțională a stabilit că “valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de către legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care  doresc să voteze peste hotarele țării, pentru a evita fraudarea votului, menținerii unei legături dintre  stat și cetățeni și încurajării deținerii de acte de identitate valabile”.

Astfel, CEC dezminte informația privind interzicerea de către autoritatea electorală a votării peste hotare în baza  pașapoartelor  expirate, întru limitarea dreptului celor din diasporă de a-și da votul.

Comisia Electorală Centrală tratează acțiunea desfășurată de către un concurent electoral drept un îndemn la încălcarea legislației naționale cu privire la aplicarea actelor de identitate în procesul electoral. Potrivit CEC, Codul electoral menționează expres condițiile de participare a alegătorilor la votare, inclusiv și actele în baza cărora cetățenii cu drept de vot pot participa la alegeri.

Amintim că ieri candidații blocului ACUM s-au adunat în fața Comisiei Electorale Centrale și au cerut ca membrilor diasporei să li se permită votul cu buletinele și pașapoartele expirate. Liderul PAS, Maia Sandu, a vrut chiar să înainteze personal o petiție cu cererile protestatarilor conducerii   de la CEC. Aceasta însă a fost oprită de polițiști.

Reamintim că la sfârșitul lunii trecute prin hotărârea Curții Constituționale, peste hotare votul cu pașapoarte sau buletine expirate a fost interzis.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …