Știrea zilei

VIDEO // Câți bani vor putea fi virați în conturile concurenților electorali

Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare care vor putea fi virate în contul grupurilor de inițiativă, în fondul electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și în fondul electoral al participanților la referendumul republican consultativ, care va avea loc în aceeași zi.

Pentru campania electorală a alegerilor parlamentare, dar și pentru referendumul republican din 24 februarie 2019, vor fi deschise 3 conturi bancare.

Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat
grupului/grupurilor de inițiativă”, constituit de către partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale pentru susținerea candidaților în 51 circumscripții uninominale, constituie peste 3 milioane de lei, iar pentru contul „Destinat grupului de inițiativă”, constituit pentru susținerea candidatului independent, a fost stabilit un plafon în mărime de 61 500 lei.

Suma maximă pentru un candidat – 61 500 lei.

Suma maximă pentru un partid politic- 3 136 500 lei .

Așa cum menționează CEC, acești bani pot fi utilizați pentru finanțarea activităților electorale ale blocurilor și candidaților până la înregistrarea lor la CEC. După ce partidele și candidații din circumscripțiile cu mandat unic confirmă oficial participarea lor la alegerile parlamentare, li se va permite finanțarea din fondul electoral. Conform prevederilor normative, plafonul mijloacelor  financiare pentru fiecare concurent electoral în circumscripția națională este de peste 86 milioane de lei, iar pentru fiecare concurent electoral în circumscripția uninominală – în mărime 1 milion 845 de mii de lei.

Fondul electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Suma maximă pentru un candidat – 1 845 000

Referendumul republican consulativ va avea cont separat, iar limita totală de bani care poate fi transferată la acest fond va fi de peste 43 milioane de lei. În același context, a fost decis cuantumul creditului fără dobândă, acordat concurenţilor electorali în cazul alegerilor parlamentare. Suma maximă pentru partide nu trebuie să depășească 50 de mii de lei, iar pentru delegații cu mandat unic, nu mai mult de 10 mii de lei.

  • 1
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon a declarat că avem deficit de hrișcă și orez, iar prețurile pentru aceste crupe vor crește

Stocurile de hrișcă și orez din țară sunt limitate, iar în următoarele zile prețurile pentru …