Știrea zilei

VIDEO // 2019 – an dificil pentru economia națională

Situația economică globală va avea un impact negativ asupra țării noastre. Acest an, pentru economia Moldovei, va fi unul mai dificil decât cel precedent. Bugetul va trebui rescris, iar reformele fiscale realizate nu vor avea impactul așteptat. Aceste concluzii au fost făcute de experții economici, care au venit și cu unele prognoze pentru economia națională.

Statisticile din ultimul an sunt pozitive, iar cifra de afaceri a crescut. Timp de 11 luni, exporturile au crescut cu 13,5%, iar importurile – cu 20%. Printre promotorii creșterii se numără întreprinderile care furnizează produse pentru industria automobilelor din Europa, precum și cele din domeniul tehnologiei informaționale. Potrivit experților, aceste companii nu oferă Moldovei producție proprie, țara noastră oferind doar servicii companiilor străine care și obțin principalul profit.

Experții din domeniul industriei auto ne spun care ar putea fi riscurile pentru economia Moldovei în 2019.


Anul trecut, exporturile către țările CSI au scăzut, iar cele către piața Uniunii Europene dimpotrivă, au crescut. Aproximativ 70 la sută din totalul exporturilor moldovenești au avut ca destinație Uniunea Europeană. În ceea ce privește situația internă, experții remarcă reformele care au fost realizate, în special în sectorul bancar și financiar. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe schimbări radicale pentru creșterea activității, spun experții. O altă prognoză se referă la bugetul țării. Experții subliniază faptul că, pentru îmbunătățirea situației economice, Republica Moldova trebuie să acorde mai multă atenție producției de înaltă tehnologie și să-și promoveze propriile mărci pe piața mondială.


  • 1
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cetățenii R. Moldova pot verifica online toate impozitele și taxele pe care le au de achitat | VIDEO

Gata cu cozile la ghișeele de plată a impozitelor. Cetățenii pot verifica online ce impozite …