23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

VIDEO // 1000 de lei pentru un gram de drog puternic. O grupare infracțională, destructurată

O grupare infracțională, specializată în prepararea și comercializarea drogurilor de tip PVP, a fost destructurată în urma acțiunilor întreprinse de către procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și colaboratorii Direcției de Combatere a Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații.

PVP este un drog sintetic – analogul unui drog puternic. Acesta are un preț accesibil pe piață față de aceeași heroina, însă acțiunea de distrugerea a organismului este mult mai rapidă. Pentru o doză de PVP un consumator de droguri achita 300-400, de lei, pentru 1 gram de PVP – 800-1000 de lei.

Efectul consumării acestui tip de substanțe etnobotanice are un impact negativ asupra psihicului persoanei, provocând stări agresive, halucinații și creând dependența puternică.
În perioada de documentarea au fost inițiate mai multe măsuri speciale de investigații, având scopul stabilirii tuturor membrilor a grupului criminal, implicați nemijlocit în transportarea și comercializarea drogurilor în cantități deosebit de mari, în or. Anenii-Noi.

Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, au fost acumulate probe, care demonstrează implicarea în comiterea infracțiunii a patru persoane, care aveau roluri atât la comercializarea drogurilor cât și la realizarea acestora.

La 15 februarie 2019, au fost reținute în flagrant patru persoane, în timpul realizării drogurilor. În rezultatul efectuării acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, cartele SIM, droguri de tip PVP, utilaje artizanale de consumare a drogurilor și mijloace bănești obținute din activitățile tenebre.

Totodată, în cadrul cauzei penale, investigațiile continuă în scopul stabilirii provenienței transnaționale a substanțelor etnobotanice, în vederea destructurării întregului grup criminal și împiedicarea introducerii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

La data de 17 februarie 2019, persoanelor reținute le-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest pe un termen de 30 zile.

Pentru infracțiunile comise făptuitorii, riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 7 până 15 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …