22 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Victor Gurău: În Moldova are loc un război între clanuri oligarhice | VIDEO

Ceea ce se întâmplă acum în Moldova este o luptă între grupări oligarhice. Igor Dodon își majorează influența în instituțiile statului, iar Blocul ACUM încearcă să-i elibereze din închisoare pe unii exponenți certați cu legea.

Declarațiile au fost făcute de către analistul politic Victor Gurău pentru postul nostru de televiziune. Comentariile vin după valul de acuzații reciproce dintre aliații blocului ACUM și cei socialiști, făcute recent în spațiul public.

Săgețile lansate între deputații majorității parlamentare denotă că, în interiorul alianței ACUM- PSRM există neînțelegeri evidente, susține Victor Gurău.

„Acest pas de coalizare cu Blocul ACUM, ori cu fracțiunile din componentele fostului bloc electoral, a fost unul de frică. Frica față de Plahotniuc, frica față de Partidul Democrat.”

Potrivit analistului politic, în Moldova are loc un război între grupări oligarhice, iar fiecare are scopul său bine definit.

„În RM, două clanuri oligarhice, s-au unit împotriva altui clan. Cee ce face acum Igor Dodon este de a-și majora influiența în instituțiile statului. Ceea ce face Blocul ACUM este de a-i elibera de răspundere penală pe Vlad Filat, pe Victor Țopa, pe Viorel Țopa, pe Veaceslav Platon.”

Victor Gurău susține că actuala putere seamănă tot mai mult cu precedentele, inclusiv cu Alianța de Integrare Europeană, atunci când au fost închise instituții media și a fost interzisă simbolica comuniștilor.

„Se schimbă doar actorii, de aceea eu nu cred unui proces de dezoligarhizare. Are loc preluare schemelor, are loc preluarea controlului politic asupra unor domenii importante.”

Potrivit expertului, socialiștii ar fi cei interesați de o ruptură în alianță și de declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru că pe stânga politică va apărea în curând un oponent serios, este vorba despre partidul fostului comunist Mark Tkaciuk.

Socialiștii și reprezentanți ai blocului ACUM nu au răspuns la telefon pentru comentarii, dar, anterior cei de la ACUM au dezmințit informațiile că ar urmări eliberarea anumitor persoane condamnate, iar Igor Dodon a declarat că își dorește ca în fruntea instituțiilor de stat să fie profesioniști moldoveni și nu străini.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ex-vicepreședinte PPDA: Blocul ACUM a fost un pas eronat și nu mai există ca formațiune politică | VIDEO

Ex-vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, unul dintre fondatorii PPDA, Stanislav Pavlovschi, dă vina pe Maia …