Știrea zilei

Veteranii, localnicii, dar și autoritățile de la Orhei au comemorat victimele căzute în Războiul de pe Nistru | VIDEO

Victimele conflictului armat de pe Nistru au fost comemorate, astăzi, în municipiul Orhei. Cu ocazia celor 28 de ani de la izbucnirea conflictului, în memoria celor căzuți, au fost depuse flori și s-au tras salve de pușcă. La eveniment au fost prezenți veterani, dar și autoritățile locale, care au adus un omagiu celor rămași pe câmpul de luptă.

Acțiunea de comemorare a debutat cu un marș, care a pornit de la Primăria și Consiliul raional Orhei. Cu flori în mână, oamenii au mers la monumentul „Eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru și al ostașilor-afganezi”, din Orhei. Evenimentul a continuat cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți. Cu durere în suflet, veteranii își amintesc de clipele prin care au fost nevoiți să treacă.

ALEXANDRU OCHIEVSCHI, veteran: Și-au jervit viața și-au dat viața pentru patrie, pentru părinți, pentru nepoți, pentru viitorul țării noastre.

NICOLAE COJOCARU, veteran: Atunci, în 92, noi am fost nevoiți să reparăm greșeala primei conduceri, a președintelui, a parlamentului, a guvernului.

ANDREI CALCEA, președintele consiliului teritorial Orhei al Uniunii Naționale a Veteranilor: Într-adevăr a fost și este o durere în suflet, pentru nu avem acea intergitate teritoria lă a Republicii Moldova. Nu avem acea independență pe care ne-o dorim.

La eveniment au fost prezenţi și reprezentanții autorităților publice locale, care au subliniat faptul că acest conflictul dintre cele două maluri ale Nistrului a fost doar o eroare politică.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: Convingerea mea personală este că noi nu am pierdut această luptă. Lupta au pierdut-o și a capitulat clasa politică existentă la acea perioadă, iar dumneavoastră sunteți eroii acestei țări.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: Prin devotamentul lor, au demonstrat la un neam și o țară că Moldova are patrioți, are apărători și noi, urmașii dumneavoastră, vom promova aceste valori și în continuare.

În conflictul armat din 1991-1992 au participat peste 30 000 de persoane, dintre care 300 de militari şi civili din Moldova au murit, iar alţi 3 500 au fost răniţi. Din raionul Orhei au participat 650 de veterani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …