22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Veste bună pentru șoferi. Acum, pot achita doar a patra parte din amenzi | VIDEO

Fiecare conducător auto știe ce este o amendă și cum să o plătească. Însă că amenda poate fi achitată în proporție de 25% nu toți șoferii sunt la curent. Deja de un an în Moldova este în vigoare un amendamet al Codului Contravențional prin care procedura de constatare și înaintare a încălcării este simplificată. În subiectul ce urmează vedeți cum are loc acest procedeu la modul practic.

Orice conducător auto cel puțin odată în viață a încălcat regulamentul circulației rutiere. Ulterior unii șoferi încearcă să contesteze faptul încălcării, alții din contra, tind să achite imediat amenda, și de cele mai multe ori fac asta în primele 72 de ore, ca să plătească doar jumătate din sumă. Însă că au posibilitatea să achite doar 25% din amendă știu foarte puțini cetățeni.

”De fapt am auzit că ar exista așa proiect de lege, dar nu am avut ocazia să-l testez.”

”Eu sunt de părere că este necesară mai multă transparență în aplicarea acestei prevederi. Nicăieri nu e scris nimic, în ce condiții se poate face asta.”

”Oamenii sunt cei care nu-și cunosc drepturile, cum se pot face astfel de economii.”

Potrivit datelor poliției, pe parcursul anului 2019 au fost întocmite circa 7000 de astfel de acorduri simplificate. Pentru efectuarea procedurii este necesară îndeplinirea câtorva condiții. În primul rând contravenientul trebuie să își recunoască vina, în prezența agentului de poliție, care constată încălcarea. Iar încălcarea nu necesită a fi demonstrată.

STANISLAV REABOI, seful secției supraveghere contravențională din cadrul INP: De exemplu dacă articolul dat prevede sancțiune de la 6 la 10 u.c., conform procedurii simplificate agentul constatator îi aplică 3 u.c.. Ulterior contravenientul este în drept, conform art. 34, să achite în jumătate timp de trei zile lucrătoare și iese că achită 1,5 u.c., care este o facilitate pentru cetățean atunci când achită o sumă mai mică din amenda aplicată. 

Actul se întocmește în două exemplare.

STANISLAV REABOI, seful secției supraveghere contravențională din cadrul INP: Atunci când pune semnătura, agentul constatator îi eliberează o copie contravenientului, ulterior este întocmită o decizie asupra cauzei contravenționale, unde prin decizia dată agentul constatator îi aplică o sancțiune mai redusă decât cea prevăzută de lege. Totodată se eliberează și o copie a deciziei date. În baza copiei date cetățeanul se adresează la bancă și achită amenda.

În baza copiei acordului, șoferul achită amenda în decurs de 72 de ore. Totuși potrivit legii această procedură simplificată nu se aplică în cazul în care încălcarea trebuie dovedită de instanța de judecată sau necesită confiscarea bunului.

  •  
  •  
  • 3
  •  

Citește și

Încă 15.000 de euro din bugetul de stat pentru CEDO să radieze de pe rol câteva dosare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat deciziile de radiere de pe rol în cauzele …