Știrea zilei

Valerii Klimenko: Furtul și fărădelegea au devenit o normă pentru CMC | VIDEO Update

Bugetul Chișinăului a pierdut peste 4 milioane de lei din cauza consilierului PSRM, Vasile Chirtoca. Despre acest lucru a anunțat la ședința Consiliului Municipal, consilierul din partea Partidului Politic „ȘOR” Valerii Klimenko.

El a oferit detalii despre cum Chirtoca, cu sprijinul întregii fracțiuni socialiste, a pus stăpânire pe unul dintre terenurile deținute de municipalitate și a obligat Consiliul Municipal să plătească pentru propriul său teren. De asemenea, Klimenko a propus crearea unei comisii speciale care să verifice toate întreprinderile municipale.

Potrivit lui Valerii Klimenko, tranzacțiile pentru vânzarea proprietăților urbane au fost efectuate prin intermediul întreprinderii Taxi-Service, în care Consiliul Municipal Chișinău deține 40% din capital, iar compania DAIL-Hermes, care aparține lui Vasile Chirtoca, deține pachetul majoritar.

Valerii Klimenko, consilier municipal din partea Partidului Politic „ȘOR”, Chișinău: „La sfârșitul anului 2014, Consiliul Municipal a vândut terenul întreprinderii la un preț standard. Suma tranzacției este de aproximativ trei milioane de lei. Pentru a plăti terenul, întreprinderea Taxi-Service primește un împrumut de la una dintre companiile lui Vasile Chirtoca. În 2016, acționarii Taxi-Service decid să lanseze o emisie suplimentară de acțiuni, iar în urma vânzării acestora să plătească creditul. În această tranzacție participă și Consiliul Municipal, care alocă 2 milioane 200 mii de lei pentru plata terenului, care și așa îi aparținea.”

Pentru a-l împiedica pe Valerii Klimenko să facă o declarație, socialistul Viktor Poleacov, președintele ședinței, a închis microfonul, iar consilierul partidului „ȘOR” a fost nevoit să-și continue discursul folosind un megafon. Ulterior, Poleacov a venit cu inițiativa de a-l priva pe Valerii Klimenko de dreptul său de vot în Consiliul Municipal Chișinău. Propunerea a fost susținută doar de reprezentanții PSRM, iar ședința a continuat.

Valerii Klimenko, consilier municipal din partea Partidului Politic SOR, Chișinău: „Le este foarte frică de aceste informații, sunt gata să-mi închidă gura, dacă nu merge – încearcă să mă scoată din sala de ședință, dar promit cetățenilor din Chișinău că voi continua să spun adevărul despre ceea ce se întâmplă în Consiliul Municipal.”

Potrivit lui Valerii Klimenko, profitând de poziția acționarului majoritar, compania lui Vasile Chirtoca a cumpărat de la Taxi-Service un teren de 800 de metri pătrați, provocând pagube suplimentare bugetului municipiului Chișinău. La rândul său, Vasile Chirtoca spune că această companie are datorii la bănci în valoare de 300 de mii de euro.

Vasile Chirtoca, consilier municipal din partea PSRM, Chișinău: „Această companie a avut un sold de 3,5 milioane. Ca urmare a activității noastre, această companie costă astăzi peste 90 de milioane.”

La final, Valerii Klimenko a cerut să fie creat un grup de lucru în cadrul Consiliului Municipal care să investigheze această tranzacție dubioasă și să verifice activitatea întreprinderii Taxi-Service. El a amintit că partidul „ȘOR” a inițiat anterior crearea unui grup de lucru pentru restabilirea ordinii la Piața Centrală, iar activitatea acesteia deja a dat primele rezultate. Primarul capitalei, Ion Ceban, a confirmat existența unor scheme frauduloase care au provocat pagube în bugetul municipiului de sute de milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă un medic din Moldova, răpus de COVID-19

Un medic din raionul Soroca, diagnosticat cu COVID-19, a decedat astăzi, 3 aprilie. Informația a …