Știrea zilei

Uzurparea puterii de stat, contestată la Curtea de Apel Chișinău | VIDEO update

Curtea de Apel Chișinău urma să examineze astăzi recursul membrilor fostului Guvern Filip, care au contestat începerea urmăririi penale pentru uzurparea puterii de stat. Ședința a fost însă amânată pe motiv că magistratul Ghenadie Morozan, despre care procurorii susțin că ar avea legături de rudenie cu fostul democrat Vlad Plahotniuc, a depus o cerere de abținere de la examinarea cauzei.

Recursul a fost declarat de către membrii fostului Guvern – Pavel Filip, Monica Babuc, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc. Procurorii optează pentru menținerea hotărârii instanței de control judiciar, prin care actul procesual de inițiere a anchetei penale în cauza specificată a fost declarat legal, fără ca să fie găsite temeiuri pentru a-l infirma.

Drept motiv pentru amânarea ședinței a servit faptul că judecătorul Ghenadie Morozan a înaintat o cerere de abținere de la examinarea cauzei. Astfel, contestarea va fi examinată de un alt complet de judecată în cadrul unei ședințe, care urmează să aibă loc la 11 decembrie. L-am contactat pe Ghenadie Morozan pentru a afla din ce cauză a refuzat examinarea cauzei, dar și în ce relație de rudenie este cu fostrul lider PDM, Vlad Plahotniuc. Judecătorul, după ce a ascultat întrebările reporterului nostru, a închis telefonul. Anterior, în spațiul public a apărut informația că fratele lui Ghenadie Morozan, Eduard, este căsătorit cu sora lui Vlad Plahotniuc, Vera.

Amintim că, prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, la 5 august, a fost dispusă inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către Partidul Democrat din Moldova, condus la acea vreme de către Vlad Plahotniuc, în baza unui denunț, depus de fostul ministru de Interne, Andrei Năstase. De cealaltă parte, deputații democrați au calificat dosarul drept unul „fals și făcut la comandă”, iar la 16 august au depus un denunț, în care solicită Procuraturii Generale pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 8-15 iunie, de către guvernarea PSRM-ACUM.

Potrivit Codului Penal, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 de ani. Deocamdată, nimeni în Republica Moldova nu a fost condamnat pentru uzurparea puterii de stat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ion Chicu: Persoanele care vor ieși de la domiciliu vor fi obligate să prezinte un act de identitate

Persoanele care vor ieși de la domiciliu vor fi obligate să prezinte un act de …