Știrea zilei

„Unirea” necesară între PAS și PPDA împotriva lui Igor Dodon: Năstase propune candidații pentru funcţia viitorului șef al Executivului | VIDEO

După o perioadă mai lungă în care nu au comunicat, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și cel al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-au întâlnit din nou. Despre asta a anunțat președintele PPDA în cadrul unei emisiuni, difuzate la un post privat de televiziune, precizând că subiectul principal al discuțiilor a fost inițierea procedurii de suspendare din funcție a lui Igor Dodon, dar și despre funcția de premier, pe care cei de la PPDA vor să și-o asume, în cazul formării unui nou Guvern.

Potrivit lui Andrei Năstase, inițiativa de a organiza o astfel de întrevedere a venit din partea PPDA, care a vrut să știe opinia celor de la PAS legată de suspendarea din funcție a președintelui țării.

ANDREI NĂSTASE, președinte PPDA:  „Am avut o discuție cu colegii de la PAS, pentru că noi am inițiat o moțiune de cenzură și era bine să ne asigurăm că în momentul în care avem majoritatea despre care vorbim, avem consens pe cele câteva norme importante pe care le propune Platforma DA, avem consens pe platforma candidatului formațiunii și a unei garnituri, să știm care este poziția colegilor noștri.”, a spus Năstase.

Politicianul a mai declarat că la întâlnire s-a discutat și despre posibila cădere a Guvernului și că Platforma DA are, cel puțin, trei candidaturi pentru funcția de premier. Potrivit lui, viitorul șef al Executivului ar putea ajunge chiar el, sau colegii săi Alexandru Slusari și Igor Munteanu. Năstase susține că formațiunea pe care o conduce are și o garnitură de miniștri, care poate fi suplinită cu persoane din societatea civilă și deputați din fracțiunea PPDA din Parlament.

Am încercat să o contactăm pe Maia Sandu pentru a ne spune ce crede despre moțiunea de cenzură inițiată de cei de la PPDA, însă liderul PAS nu a răspuns apelurilor noastre. Vicepreședintele formațiunii Mihai Popșoi, a confirmat întâlnirea pe care a catalogat-o drept una utilă și spune că PAS va susține inițiativa de suspendare din funcție a președintelui. Referitor la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, Popșoi a menționat că cei din PAS se vor gândi mai mult la acest subiect când se va destrăma majoritatea parlamentară.

MIHAI POPȘOI, deputat PAS: „La moment nu există voturi pentru a da jos Guvernul, dar dacă aceste voturi vor apărea trebuie să fim foarte atenți că avem asigurat un alt Guvern, ca să putem să-l înlocuim cât mai repede, pentru că cel mai grav lucru care se poate întâmpla acum țării și cetățenilor, este să rămână țara fără guvern pe o perioadă nedeterminată, în situație de pandemie și de criză economică.”

Am solicitat o reacție din partea Președinției, însă purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, nu a răspuns la telefon. Anterior ea ne-a declarat că opoziția trebuie să demonstreze că există și are idei, și a refuzat să comenteze acțiunile și declarațiile formațiunilor politice în an electoral.

Iar consilierul pe comunicare al premierului ne-a spus că Guvernul activează și nu face politică.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul pe comunicare al prim-ministrului: „Parlamentarii, în momentul când au suficiente voturi, pot să întreprindă orice măsură care o consideră corectă și benefică țării.”

Amintim că joi, 21 mai, PPDA a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre privind constituirea unei Comisii de anchetă care să investigheze posibilele acțiuni de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon. Pentru inițierea procedurii de suspendare din funcție a șefului statului, autorii inițiativei au nevoie de acordul a 1/3 dintre deputați, iar nemijlocit pentru suspendare – de 2/3 de voturi.

Tot joi, președintele fracțiunii Partidului Politic ”ȘOR”, Marina Tauber, a anunțat de la tribuna Legislativului că formațiunea cere demisia președintelui Igor Dodon și pledează pentru organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Potrivit deputatului, șeful statului ar fi implicat în acte de corupție, motiv pentru care l-a îndemnat să-și prezinte singur demisia.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Patru membri ai Cabinetului de miniștri s-au autoizolat, fiind în grupul de risc de infectare cu coronavirus

Update // Parlamentul R. Moldova intră în autoizolare începând cu data de 22 mai. O …