Știrea zilei

Una pentru malul stâng, alta pentru malul drept al Nistrului. Declarația lui Igor Dodon despre „președintele Transnistriei” a atras un val de critici | VIDEO

Șeful statului Igor Dodon se pare că are discursuri diferite pentru presa de la Chișinău și pentru cea din regiunea transnistreană. Dacă în comunicarea oficială, președintele îl numește pe Vadim Krasnoselski liderul de la Tiraspol, atunci de față cu jurnaliștii din stânga Nistrului, Dodon declară că s-a întâlnit, de fapt, cu… președintele Transnistriei. Declarația provocat un val de critici din partea opoziției, analiștilor politici, care au sesizat o tentă electorală, dar și a reprezentanților guvernării. Mai mult, unii au anunțat că vor depune un demers la procuratură în urma acestor declarații.

În cadrul întrevederii de marți, care a avut loc la reședința de la Condrița, într-o adresarecătre mass-media din stânga Nistrului, șeful statului Igor Dodon l-a numi tpe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ”președinte al Transnistriei”.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Astăzi, a avut loc a șaptea întâlnire cu Vadim Nicolaevici, președintele Transnistriei”.

După această formulare, șeful statului a fost criticat dur chiar și de către partenerul de coaliție al Partidului Socialiștilor. Democratul Alexandru Jizdan, președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică a declarat în cadrul unui briefing că este rușinat de faptul că Igor Dodon l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președintele Transnistriei”.

ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM: „Pentru mine Krasnoselski nu este un președinte, este un funcționar din acea zonă. Eu am părerea mea și opinia mea despre statutul pe care îl au acești cetățeni din acea regiune”.

Și deputații din opoziție au reacționat. Expertul în problema transnistreană, deputatul PAS Oazu Nantoi, a criticat dur faptul că șefului statului a discutat la Condrița de la egal la egal cu liderul de la Tiraspol.

OAZU NANTOI, deputat PAS: „Igor Dodon, pe lângă faptul că este cel mai mincinos președinte din RM, el este agent de influență al Federației Ruse, care are drept scop realizarea scenariului Kozak-2. Pentru mine ca cetățean al RM comportamentul lui Dodon este umilitor și inadmisibil”.

Iar deputatul Platformei DA Iurie Reniță a scris pe o rețea de socializare că Dodon se pregătește în acest fel de alegerile prezidențiale.

Kuliokarul de Dodon s-a asigurat cu vreo câteva zeci de mii de alegători la alegerile prezidențiale din toamnă. Oare de care alte probe certe mai are nevoie procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ca să revină la tragerea lui Dodon la răspundere penală pentru trădare de patrie, se întreabă deputatul.

IURIE RENIȚĂ, deputat Platforma DA: „Kuliokarul de Dodon s-a asigurat cu vreo câteva zeci de mii de alegători la alegerile prezidențiale din toamnă. Oare de care alte probe certe mai are nevoie procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ca să revină la tragerea lui Dodon la răspundere penală pentru trădare de patrie?”

Platforma DA a condamnat abordarea pe care a avut-o Igor Dodon în raport cu liderul separatist și a anunțat că va depune un denunţ la Procuratura Generală. Și analistul politic Anatol Țăranu este de părere că șeful statului a încercat prin această întâlnire să-și rezolve niște interese de ordin electoral.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: „Faptul că el l-a etichetat pe liderul separatist de la Tiraspol ca președinte al Transnistriei este un caz scandalos, revoltator și vorbește despre faptul că Dodon nu este statalist, așa cum se spune în realitate. Folosește Transnistria pentru a implementa propria agendă geopolitică. Dodon, desigur, că este un președinte care va intra în istoria politică a RM ca un om dintre cei mai necuveniți la postul de președinte”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon, însă a declarat pentru mass media că „expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

  •  
  •  
  • 2
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …