Știrea zilei

Un partid din Moldova a acumulat un procent la alegerile parlamentare, dar a cheltuit milioane de lei | VIDEO

Deși Partidul Liberal Democrat din Moldova a acumulat doar un procent la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, formațiunea a primit de la bugetul de stat anul trecut peste 8,5 milioane de lei. Ea a fost finanțată și din alte surse, bugetul total constituind peste 9 milioane de lei.

Deși liberal-democrații sunt aproape invizibili în politica moldovenească, totuși formațiunea o duce pe picior larg. Din cele aproape 9 milioane de lei pe care le-a încasat de la stat, peste patru milioane au fost alocați pentru personal, iar 700 de mii au fost cheltuite pentru presă. Totodată, alte peste 460 de mii de lei au fost transferate în bugetul companiilor care le-au prestat servicii de telecomunicații, iar peste jumătate de milion de lei, PLDM i-a alocat pentru utilizarea automobilelor personale în scop de serviciu. Formațiunea a avut și alte cheltuieli. Analistul politic, Ion Tăbârță susține că, chiar dacă PLDM a acumulat un procent mic la alegeri, formațiunea ar fi fost finanțată de stat pentru rezultatele la alegerile din anul 2014-2015.

„Finanțarea este în dependență de rezultatele obținute la alegeri și primesc bani acele formațiuni care au acumulat acel cuantum.  După asta, ei nu vor mai avea finanțare”, a declarat telefonic Ion Tăbârță, analist politic.

În același timp, expertul spune că pe lângă finanțarea de la bugetul de stat, partidele politice obțin și donații netransparente, lucru în care ar trebui de făcut ordine.

„Multe persoane sunt pensionari, șomeri, dereticătoare, care vin și donează niște sume care pentru ei sunt sume enorme și este evident că el numai fictiv este donator”, a mai adăugat analistul Tăbârță.

La parlamentarele din februarie, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu a participat separat, acesta făcând parte din blocul electoral ACUM.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Poliția română l-a căutat pe Ștefan Gațcan și l-a găsit. Unde este acum și ce a declarat oamenilor legii

Deputatul Ștefan Gațcan se află la Iași și neagă faptul că ar fi fost sechestrat …