Știrea zilei

Un parlamentar de la București a depus o plângere la ANC pentru a-l lăsa pe Ion Chicu fără cetățenie română

Parlamentarul de la București, Constantin Codreanu, a expediat astăzi Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) o plângere prin care solicită retragerea cetățeniei premierului R. Moldova, Ion Chicu. Această solicitare a fost făcută în contextul declarațiilor denigratoare ale premierului Chicu la adresa României, dar și a unui europarlamentar român, scrie ziarulnational.md.

Potrivit lui Codreanu, legea prevede că orice autoritate sau persoană, care are cunoștință de existența unui motiv pentru retragerea cetățeniei române, poate sesiza, în scris, Comisia, având obligația să prezinte dovezile de care dispune.

„Prin urmare, m-aș bucura dacă un demers similar ar fi trimis și de alte persoane. Tot în baza legii, cetățenia română poate fi retrasă persoanei care: a) aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României. Cetățeanul Chicu Ion deține cetățenia română pe care a obținut-o prin redobândire, conform legii în vigoare, după ce a depus oficial următorul jurământ: „Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”. Motivul care a stat la baza prezentei plângeri este recenta declarația denigratoare la adresa României a cetățeanului român Chicu Ion, premier al R. Moldova. Afirmațiile primului ministru de la Chișinău au scandalizat opinia publică pe ambele maluri ale Prutului.

Subsemnatul, cetățean român, deputat în Parlamentul României ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (Camera Deputaților), solicit retragerea cetățeniei române a lui Chicu Ion”, precizează Constantin Codreanu.

Parlamentarul a mai adăugat că ANC, prin Comisia pentru Cetăţenie, are datoria să înlăture orice suspiciune de pasivitate în această direcție.

„Retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării noastre. Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al UE”, a conchis președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Modificări la codul electoral votate de PDM și PSRM. Deputat: Scrutinul prezidențial este deja fraudat | VIDEO

Deputații din majoritatea parlamentară au votat astăzi, în prima lectură, mai multe modificări la Codul …