Știrea zilei

Un nou sondaj confirmă popularitatea în creștere a Partidului „ȘOR”. În cazul alegerilor anticipate, formațiunea politică trece cu siguranța în Parlament | VIDEO

Partidul Politic „ȘOR” este a treia formațiune care va accede în Parlament în eventualitatea unor alegeri anticipate. Este opinia exprimată de aproape 70 la sută dintre experții care au participat în cadrul unei cercetări realizate de compania „Date Inteligente”. Opiniile acestora sunt confirmate și de opțiunile electorale ale alegătorilor. Potrivit sondajului realizat la telefon, Partidul „ȘOR” ar obține 8,5% din voturile cetățenilor și se clasează pe locul trei.

Potrivit sondajului, pentru PSRM ar vota aproape 37 la sută dintre alegători, iar pentru PAS puțin peste 30 la sută. Partidul Politic „ȘOR” și-a fortificat poziția a treia în opțiunile de vot ale electoratului, iar datele arată că formațiunea ar obține peste 8,5 la sută dintre voturile cetățenilor, fiind urmat de Platforma DA și PDM, care ar obține puțin peste 5 la sută din sufragii.

PSRM – 36,9%
PAS – 30,5%
PPȘOR – 8,5%
PLATFORMA DA – 5,4%
PDM – 5,3%

Experții consideră că succesul Partidului Politic „ȘOR” se datorează atât poziției tot mai vizibile a formațiunii, pentru că a devenit cel mai vocal critic al guvernării pe stânga, cât și datorită proiectelor implementate în diferite localități, cum ar fi iluminat stradal, drumuri, parcuri amenajate, grădinițe modernizate, inițiative și programe sociale. Potrivit lor, Partidul „ȘOR” a demonstrat că modernizarea Orheiului nu a fost o întâmplare sau o acțiune de PR, dar este o parte a programului formațiunii pe care încearcă să-l realizeze, indiferent de circumstanțe.

Datele prezentate de compania „Date Inteligente” mai arată că liderul Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, se numără printre favoriți la fotoliul de președinte al țării, chiar dacă nu poate candida.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Igor Dodon ar obține aproape 38 la sută din voturi, liderul PAS, Maia Sandu, peste 30 la sută, iar președintele formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, aproape 6 la sută. Pentru Ilan Șor ar vota 5 la sută dintre alegători.

IGOR DODON – 37,8%
MAIA SANDU -30,7%
RENATO USATÎI – 5,7%
ILAN ȘOR -5%

La sondaj au participat 23 de experți, comentatori politici și reprezentanți ai partidelor, care au fost întrebați ce cred despre soarta Guvernului.

Peste 40 la sută dintre ei consideră că executivul vaexecutivul va activa până la alegerile prezidențiale, circa 22 la sută susțin că actualul cabinet de miniștri nu va rezista până la scrutinul prezidențial și va fi demis în urma unei noi moțiuni de cenzură. Peste 17 la sută dintre experți cred că Guvernul își va continua activitatea până la alegerile parlamentare anticipate, care ar putea avea loc la începutul anului viitor, iar tot atâția spun că își va încheia cu succes mandatul.

– Va activa doar până la alegerile
prezidențiale – 43,5%
– Va fi demis în urma unei moțiuni
de cenzură – 21,7%
– Va activa până la alegerile anticipate
parlamentare – 17,4%

– Va activa până la încheierea mandatului
actualului Parlament – 17,4%

Experții s-au expus și pe scandalul legat de numele deputatului Ștefan Gațcan. Unii consideră că este un exemplu de încălcare a drepturilor omului și a legislației.

MIHAI BOLOGAN, directorul companiei „Date Inteligente”: „Expertul trei a afirmat că a fost răpit, bătut, amenințat cu răfuială împotriva familiei. Omul este prizonierul majorității parlamentare și moneda de schimb între două grupuri. Expertul 12 afirmă că este bun caz clasic de corupție politică și de încălcare a drepturilor deputatului.

Alții spun însă că deputatul socialist ar fi fost supus presiunilor din partea „Pro Moldova” și PSRM, calificându-le un exercițiu de putere din partea lui Igor Dodon. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1214 de persoane. Datele au fost colectate prin telefon în perioada 14-26 iulie.

Marja de eroare este 2,8%.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …