Știrea zilei

Un nou caz a fost pierdut de Republica Moldova la CEDO

Un nou caz a fost pierdut de Republica Moldova la CEDO. De această dată, statul este obligat să achite peste 7 mii de euro rudelor unor victime ucise în anul 2001 de doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit juriştilor care activează în domeniul pentru Drepturile Omului în anul 2001, soţul primului reclamant şi, respectiv, fiii celui de-al doilea reclamant, au fost omorâţi de către doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Victimele erau şoferi de taxi şi au fost omorâţi cu scopul de a acapara banii pe care îi deţineau.

La 11 iulie 2002, cei doi angajaţi ai MAI au fost condamnaţi la privaţiune de libertate pe viaţă de către colegiul penal al Curţii de Apel, care i-a obligat să-i achite soţiei primului reclamant 160 de lei pentru suma de bani furată de la soţul ei şi 500.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, iar celui de-al doilea reclamant – peste 14.000 de lei pentru suma de bani furată şi 500.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Printr-o decizie irevocabilă din 22 decembrie 2004, Curtea Supremă de Justiţie a casat însă hotărârile instanţelor inferioare şi a încetat procesul din motiv că reclamanţii au obţinut deja compensaţii, prin hotărârea din 11 iulie 2002 a Curţii de Apel. Curtea a observat, însă, că CSJ nu a făcut nici o evaluare a sumelor alocate de Curtea de Apel pentru pagube materiale.

Prin urmare, Curtea a considerat că reclamanţii au fost lipsiţi, în urma deciziei Curţii Supreme, de orice posibilitate de a primi despăgubiri a prejudiciului material cauzat. Reclamanţii au cerut câte 5.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1,260 de Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a acordat reclamanţilor însă câte 3.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.260 de Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Caz nou de coronavirus într-o localitate din Orhei. Autoritățile raionale au luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului | VIDEO

Încă o persoană din raionul Orhei a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus. Este vorba …