Știrea zilei

Un moldovean din SUA a aflat că tatăl său a fost lichidator după ce a privit un serial

Un jurnalist din Baltimore originar din Moldova a făcut o descoperire șocantă după ce i-a arătat tatălui său vitreg mini-serialul HBO „Chernobyl”. A aflat ceea despre ce tatăl său a tăcut toată viața și anume faptul că acesta a făcut parte din echipele de lichidatori care au fost transportați să elimine efectele exploziei de la centrala atomică de la Cernobîl în 1986.

Slava Malamud s-a născut la Tiraspol, regiunea transnistreană și a emigrat cu familia în SUA în anii 90 ca refugiați atunci când a început conflictul armat de pe Nistru și s-a stabilit în orașul Baltimore. Pe atunci avea 17 ani. Acum bărbatul scrie pentru publicația Sport Express și este totodată profesor de matematică la o școală locală, scrie Meduza.io.

Tweet-urile sale despre mini serialul HBO „Chernobyl” sunt extrem de populare, atrăgând mii de aprecieri și distribuiri, inclusiv de la Craig Mazin, creatorul serialului.

„Am auzit foarte multe despre mini-serialul „Chernobyl”, și în cele din urmă am ajuns să mă uit la film într-un weekend. Apoi am decis să-mi împărtășesc gândurile cu cititorii de pe Twitter, nu ca un specialist, ci ca un om care a trăit acea epocă, care a văzut totul cu ochii lui. Am amintiri foarte vii din acea perioadă. Întotdeauna am o viziune critică când vizionez filme și emisiuni despre viața rusă și sovietică. Ele denaturează adesea anumite evenimente sau confundă anumite detalii”.

Slava Malamud a mărturisit că a rămas impresionat de cât de fidel urmărește serialul viața sovietică și regimul comunist. „Este clar că oamenii din spatele acestui film au lucrat foarte serios și au fost extrem de atenți la detalii precum decorul, costumațiile. Și este uimitor cât de autentic joacă actorii, în termenii mentalității sovietice, pe cât a fost posibil pentru scenariștii occidentali. Înțeleg că persoana care a scris scenariul este un american fără legături cu Rusia, deci este surprinzător cât de credibile sunt personajele din film și cât de convingător este comportamentul lor.”

Mai mult, el a spus că producătorul serialului Craig Mazin a făcut ceea ce scenariștii ruși nu ar putea face, probabil din cauza politicii și a mesajelor pe care doresc să le comunice. Tot în opinia sa, Mazin nu a avut intenția de a reproduce propria versiune a evenimentelor și a hotărât, în virtutea propriilor convingeri, să creeze un produs de înaltă calitate, ceea ce este „menit să fie un tribut adus supraviețuitorilor dezastrului nuclear”.

Impresionat de serialul creat de Craig Mazin, Slava Malamud i-a arătat câteva scene tatălui său vitreg, colonel în retragere, Vladimir Veytsman, dar a fost surprins să afle că acesta a lucrat ca lichidator la Centrala Nucleară de la Cernobîl – lucru despre care nu a vorbit niciodată și care rămâne până în prezent ceva ce vrea să uite. „Am fost acolo și nu mai vreau să văd asta încă o dată” a fost reacția sa, scrie altfel.md.

Slava Malamud a povestit că tatăl său a fost chemat în mai 1986, la 2-3 săptămâni după explozie, pentru a supraveghea evacuarea satelor din jurul orașului Prîpeat. Pentru că în localitățile de lângă Cernobîl aveau loc jafuri dese după abandonarea locuințelor, a fost însărcinat să monitorizeze zonele. Nimeni nu știe nivelul de radiații la care au fost expuși el și soldații aflați în subordinea sa. Aveau ordin să treacă în documentele oficiale, fără a verifica dozimetrele, un nivel de radiație de 25 rem pentru fiecare soldat, aceasta fiind doza maximă permisă. ”Dacă treceai peste doza maximă, atunci nu puteai să te întorci. Iar ei aveau nevoie de oameni” a explicat Malamud.

După 2-3 săptămâni a fost retrimis în Moldova. A avut noroc, acasă trebuia să participe la exerciții militare comune între URSS și Bulgaria. ”A refuzat să vorbească despre Cernobîl dintr-un motiv foarte sovietic. Mi-a spus că a semnat un document. Este inutil să-i spui că s-a întâmplat cu ani în urmpă și că URSS nu mai există. Pentru el e ca și cum ai depune un jurământ” a concluzionat Slava Malamud.

„Bunicul meu a fost pușcaș marin. El a făcut armata în Crimeea și nu a vorbit niciodată despre război [al doilea Război Mondial], cu o excepție – la sfârșitul anilor 1980, când a băut prea mult. Tatăl meu vitreg a făcut armata pe timp de pace, dar a rămas în continuare cu niște amintiri îngrozitoare. El refuză să vorbească despre Cernobîl, din motive foarte sovietice: „Am semnat un document”, spune el. Este inutil să încerci să-i spui că a fost cu mult timp în urmă și că Uniunea Sovietică nu mai există. „Este ca un jurământ”, spune el.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un asteroid mare cât o clădire cu 100 de etaje, care are propria Lună, a trecut pe lângă Pământ

Un asteroid tocmai a trecut pe lângă Pământ. Nu e un fenomen rar, dar e …