Știrea zilei

Un medic din Chișinău, confirmat pozitiv cu noul coronavirus

Un medic din Chișinău a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Despre acest lucru au comunicat pentru Ziarul de Gardă câteva persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul. Potrivit acestora, medicul are peste 70 de ani. Dacă inițial reprezentanții ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) ne-au comunicat că nu cunosc nimic despre acest caz, aceștia au revenit cu un apel și au confirmat informația, scrie ZdG.md.

Reprezentanții MSMPS au declarat că este vorba de o femeie care activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Femeia a fost testată pozitiv ieri, 19 martie. Aceștia ne-am mai spus că nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu. Potrivit reprezentaților de la minister, starea femeii infectate este satisfăcătoare.

Întrebați despre protecția medicilor, reprezentanții ministerului Sănătății ne-au spus că toți lucrătorii medicali care tratează persoanele suspecte și confirmate pozitiv cu noul coronavirus dispun de echipamente standarde care sunt folosite și de medicii din alte țări. Totodată, angajaților instituțiilor medicale li se fac teste doar dacă prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit reprezentanților de la ministerul Sănătății, la momentul de față, în R. Moldova în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice activează 30. 103 cadre, atât medici cât și personal medical.

În contextul epidemiei de coronavirus, cu un apel către ministerul Sănătății a venit și Federația Sindicală Sănătatea din R. Moldova. Aceștia solicită ministerului:

  • să intensifice instruirea și informarea personalului medical privind riscurile profesionale și măsurile de protecție împotriva îmbolnăvirii de coronavirus.
  • Să asigure personalul medical cu echipament individual special de protecție(costume, măști, mănuși).
  • Să fie organizat examenul medical și să fie supravegheat permanent starea de sănătate a lucrătorilor medicali în timpul orelor de muncă, în toate instituțiile din ramură.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un bărbat de 62 de ani din Anenii Noi a fost răpus de Covid-19. Bilanțul deceselor ajunge la 641

Ministerul Sănătății informează despre un alt deces provocat de noul tip de coronavirus. Este vorba …