Știrea zilei

Un deputat cere Procuraturii Generale să se autosesizeze, după ce Dodon a pronunțat numele pacientei infectate cu COVID-19

Deputatul PPDA Liviu Vovc va cere Procuraturii Generale să se autosesizeze în privința declarației președintelui Igor Dodon, în timpul căreia el pronunță numele pacientei internate cu COVID-19. În același timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a cerut explicații și de la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Ambele declarații au fost făcute pentru AGORA înainte de ședința de astăzi a Parlamentului.

„E o încălcare gravă a drepturilor pacientului, atunci când, într-o conferință, faci declarații și spui numele pacientei fără consimțământul ei. Voi solicita Procuraturii Generale să se autosesizeze”, a comunicat deputatul PPDA, Liviu Vovc.

În același timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, spune că s-a adresat Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. „O să-i încurajăm să-și facă treaba”, a spus alesul.

Vovc a făcut trimitere și la Art. 7 din Codul Penal, ce stipulează pedepsele pentru încălcarea inviolabilității vieții personale.

Articolul prevede că:

(2) Răspândirea informaţiilor  despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţămîntul ei a) într-un discurs public, prin mass-media; b) prin folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu; se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 1 an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale.

Precizăm că președintele Asociației Datelor cu Caracter Personal din Moldova, Sergiu Bozian, a declarat pentru AGORA că Dodon ar fi încălcat legislația, iar pacienta are tot dreptul să depună o plângere la Centrul Datelor cu Caracter Personal. „În acest caz declarația lui Igor Dodon ar putea avea urmări grave pentru pacientă, copiii femeii, toate rudele și prietenii”, a spus Bozian.

Mai devreme, autoritățile au fost somate  să se abțină de la calificative în adresa pacienților infectați cu coronavirus, iar cetățenii – să fie mai toleranți. Sunt recomandările Asociației Promo-LEX, care a examinat mai multe mesaje de ură și instigare la discriminare în raport cu moldoveanca infectată de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …