Știrea zilei

Candu explică ruptura din PDM: Pe fracțiune și echipă se pune presiune pentru o coaliție cu PSRM | VIDEO Update

Scindare în Partidul Democrat din Moldova! Șase deputați, în frunte cu Andrian Candu, au părăsit în această dimineață fracțiunea PDM, fiind nemulțumiți de conducerea partidului care ar negocia pe ascuns o coaliție cu PSRM. Aceștia au anunțat că intenționează să creeze un nou grup parlamentar. Mai mult, prezent la o emisiune televizată, Andrian Candu a declarat că, inițial, din grupul transfugilor făceau parte 14 deputați democrați, însă unii dintre ei au fost șantajați pentru a nu face acest pas. Fostul președinte al Parlamentului nu a exclus însă că aceștia ar putea pleca pe parcurs.

Anunțul a fost făcut de democratul Andrian Candu în cadrul unui briefing de presă, alături de ceillați deputați care au părăsit fracțiunea PDM.

Este vorba de Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc. Aceștia și-au motivat decizia prin faptul că nu sunt de acord cu viziunile celorlalți colegi din PDM.

ANDRIAN CANDU, deputat: „Vedem că actuala conducere a partidului preferă crearea unei platforme, a unei coaliții cu socialiștii. Iar modul în care se duc aceste tratative este laș. În loc să recunoască și să-și asume negocierile pe care le au, cu regret, colegii se întâlnesc pe la spate în ședințe secrete cu cei din PSRM, cu premierul Chicu și cu președintele Dodon, își strâng mâna, se îmbrățișează și își fac fotografii.”

Candu a mai spus că numărul deputaților care intenționau să părăsească fracțiunea PDM a fost mai mare, dar aceștia s-au răzgândit în urma presiunilor efectuate asupra lor.

ANDRIAN CANDU, deputat: „Plecăm din echipa PD în momentul în care partidul, practic, a revenit la guvernare. Noi nu trântim uşa partidului. Pe fracțiunea PDM și pe echipă se pune presiune, ca aceștia să intre în coaliție cu PSRM. În ultimele 2-3 luni au fost mai multe tentative, încercări, discuții. Cineva din echipa PDM lua colegii de mânuță câte unul și îi ducea la Președinție”.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni televizate, democratul a recunoscut că această decizie a fost coordonată cu fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, care a spus însă că nu se va implica în acțiunile lor. Într-o postare pe Facebook, președintele PDM, Pavel Filip, a reacționat la anunțul făcut de colegii săi spunând că plecarea lor era previzibilă având în vedere evenimentele din ultima perioadă.

„În ultimele 2-3 luni au fost mai multe tentative, încercări, discuții. Cineva din echipa PDM lua colegii de mânuță câte unul și îi ducea la Președinție.”

Ulterior, în cadrul unei emisiuni televizate, democratul a recunoscut că această decizie a fost coordonată cu fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, care a spus însă că nu se va implica în acțiunile lor. Într-o postare pe Facebook, președintele PDM, Pavel Filip, a reacționat la anunțul făcut de colegii săi spunând că plecarea lor era previzibilă având în vedere evenimentele din ultima perioadă.

PAVEL FILIP, președintele PDM: „E vorba de mai mult decât diferențe de viziuni între partid și acest grup și cred că decizia lor este una optimă, care va ajuta atât PDM, cât și acest grup de colegi, să evolueze mai departe, inclusiv printr-o posibilă colaborare în viitor pe proiecte de interes comun.”

Plecarea celor șase deputați democrați a fost comentată și de socialiști, care spun că este dreptul democraților de a lua o astfel de decizie.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: „Eu nu fac parte din PD și nu comentez ceea ce au vorbit domnii în cauză. Orice persoană care se consideră santajată sau presată într- o oarecare masura are posibilitatea sa se adreseze organelor de resort.”

Luni seara, conducerea PDM și cea a PSRM au avut o întrevedere secretă la Parlament. La ședință a participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Parlamentul și Președinția a anunțat că la întrevedere au fost discutate un șir de proiecte sociale, dar și agenda de viitor. În schimb, unii dintre deputații care au anunțat că părăsesc fracțiunea PDM au declarat că democrații discută în secret o viitoare coaliție între PSRM și PDM.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ștefan Gațcan, deputatul mai ieri dispărut, a revenit în Parlament. Cum explică acțiunea sa și ce planuri de viitor are | VIDEO

Deputatul dispărut Ștefan Gațcan a revenit în Parlament.  Acesta nu a fost surprins în momentul …