Știrea zilei

Sternioală, suspendat din funcția de judecător CSJ și lipsit de imunitate în fața procurorilor | VIDEO update

Judecătorul Oleg Sternioală a fost suspendat din funcție și lipsit de imunitate pe un nou dosar privind îmbogățire ilicită. Acesta a fost adusîn fața instituțiilor de drept și audiat de către procurorii anticorupție. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii, care a admis parțial sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu. Astfel, magistratul va putea fi percheziționat, dar nu va putea fi reținut.

După mai multe încercări eșuate, din lipsă de cvorum, membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au întrunit în ședința la care a fost prezent procurorul general, dar și ministrul Justiției.

Cu șapte voturi pro și unul împotrivă, solicitarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, a fost susținută de către membrii CSM. Astfel, judecătorul Oleg Sternioală urmează să fie perchiziționat şi adus silit în faţa oamenilor legii, însă nu şi reţinut.

El este cercetat într-un dosar privind îmbogățire ilicită. În data de 5 noiembrie, magistratul a fost reținut într-un alt dosar privind spălare de bani în proporții deosebit de mari, însă a fost eliberat după două zile.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: CSM a dat voie procurorilor la aducere silită, interoga și percheziții. Majoritatea corpurilor delicte au fost stabilite în urma perchezițiilor care au fost făcute în dosarul precedent.

Sternioală se declară nevinovat. El nu a fost de găsit pentru a ne oferi o reacție, iar avocatul acestuia nu ne-a răspuns la telefon.

Întrebat despre suspendarea din funcție a șefului Procuraturii Anticorupție, procurorul general a menționat că Viorel Morari va reveni după finalizarea controlului din cadrul instituției, atribuțiile acestuia urmând a fi exercitate de actualul șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc. La fel, Stoianoglo a declarat că toate procuraturile vor fi supuse unor asemenea verificări.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: Anume în aceste procuraturi specializate, în ultimul timp au fost arestări abuzive, neîntemeiate. Anume acești procurori au inițiat proceduri legate cu interceptările telefonice și eu ca procuror general, fiind procurorul superior în privința a toți procurorii din procuratură, am dreptul a începe un control asupra a orice procuror și a oricărei procuraturi.  

De asemenea, CSM a acceptat cererea de demisie a judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, Xenofon Ulianovschi, tatăl fostului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi. Magistratul pleacă din sistemul judecătoresc după 34 de ani de activitate

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pericol în apropiere de Moldova. Un italian care a vizitat România, diagnosticat cu coronavirus | VIDEO

Temutul coronavirus dă târcoale României. Un italian care a vizitat România, în weekend-ul trecut, a …