Știrea zilei

Ultima oră! Petru Jardan a rămas fără imunitate parlamentară | VIDEO update

Deputatul Partidului ”ȘOR”, Petru Jardan, a fost lipsit de imunitate parlamentară cu votul a 58 de deputați, la cererea procurorului general interimar. Legiuitorii au votat fără a ține cont de faptul că demnitarul a transmis o cerere în adresa Parlamentului, prin care solicita examinarea la începutul săptămânii viitoare, pentru a reuși să revină în țară. Decizia majorității parlamentare a fost criticată de mai mulți deputați care spun că procedura s-a  făcut cu abateri grave ale legislației.

Potrivit procurorului general interimar, Jardan ar fi învinuit de abuz în serviciu și spălare  de bani.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: „Procuratura dispune de probe concludente în ceea ce privește implicarea lui Petru Jardan și în comiterea infracțiunii de spălare de bani în proporție deosebit de mari,  în interesul unui grup criminal organizat.”

Argumentele lui Robu nu pare să fi convins deputații.

SERGIU SÎRBU, deputat PDM: „Iată această majoritate, care astăzi votează pe conveier toate solicitările dvs. și puterea, ea, în caz când RM va fi condamnată la CEDO pentru violarea art. 6, și nu doar, dreptul la apărare, proces echitabil, nimeni din ei nu va răspunde, dar în caz  de un proces de regres va răspunde factorul de decizie din PG.”

VLADIMIR CEBOTARI, deputat PDM: „Domnule procuror, dacă puteți să ne spuneți și nouă, care este  totuși acea urgență atât de stringentă, care face imposibil ca acest subiect să fie amânat pentru  examinare pentru ziua de luni?”

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: „Se încearcă de a nimici probele care încă urmează de a fi acumulate, inclusiv  bunurile  care au fost rezultate din infracțiune. Dumnealui intenționat a părăsit hotarele RM.”

Doar că deputatul Jardan a scris pe o rețea de socializare că Comisia parlamentară nu a ținut cont de cererea sa și a acceptat astăzi cererea Procurorului general interimar de ridicare a imunității. ”Toate acestea, se întâmplă în lipsa mea și fără a-mi oferi posibilitatea să-mi expun poziția și mi se încalcă drepturile prevăzute de Constituție. Confirm încă o dată pe această cale că voi reveni în țară pe 24 Septembrie și sunt dispus să mă prezint la organele de urmările penală”.

Și Denis Ulanov a remarcat că Petru Jardan a expediat un demers prin care anunța că va lipsi săptămâna aceasta de la ședințe, distrugând în acest mod toate argumentele pe care le-a adus președintele Comisiei juridice Sergiu Litvinenco,când a încercat să explice de ce comisia sa  nu a ținut cont de solicitare.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Explicați, vă rog, de ce în raportul comisiei lipsește faptul că domnul Jardan a expediat cerere și a solicitat ca audierea să aibă loc la începutul săptămânii  viiitoare. De ce nu numai că ați ignorat, dar nici nu ați indicat acest lucru în raport?”

SERGIU LITVINENCO, președinte Comisia juridică: „Dacă dumnealui se afla în SUA, da, era un motiv pertinent, pentru că fizic nu ai cum să ajungi în timp de 24 de ore în RM. Dar în situația în care te afli într-o țară, în aceeași țară,  bine, în țară vecină, și ai posibilitate să vii foarte repede, nu este un  motiv pertinent de a amâna examinarea acestei cereri.”

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”:Domnule Litvinenco, din câte văd stați mai bine cu geografia decât cu retorica, nu  cred că m-ați convins ca și pe mulți de aici. Înseamnă că, în calitate de argument, că ați hotărât examinarea cererii astăzi, ați invocat distanța geografică dintre România și Moldova și nu ați ținut cont de solicitarea de a amâna examinarea pentru săptămâna viitoare din motive  personale?”

Explicația lui Litvinecu a șocat și deputații din majoritatea parlamentară.

LILIAN CARP, deputat fracțiunea PAS, Blocul ACUM: „Am impresia că parcă nu ați vorbit nimic în comisie. Pur și simplu v-ați întâlnit, ați dat mâina, ați ridicat mâina în sus, ați votat secret. Rog pe unii, este un vechi proverb, decât mulți și în dodii, mai bine puțini și într-aiurea. Adică de nu vorbit mult și în dodii, dar de economisit timpul în condițiile în care în comisie cu adevărat au fost aduse probele necesare pentru ridicarea  imunității.”

Potrivit Constituției, deputatul nu poate fi lipsit de imunitate parlamentară fără a fi audit în comisia juridică. În acest context, Denis Ulanov a anunțat că fracțiunea Partidului ”ȘOR” a atacat la Curtea Constituțională ridicarea imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova,  deoarece au fost încălcate norme imperative ale legislației.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO | Ilan Șor prezintă o nouă dovadă incontestabilă a presiunilor pe care le exercită Dodon asupra Curții de Apel Cahul

Liderul Partidul Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor a prezentat vineri, 3 aprilie, noi dovezi ce …